Επανέλεγχος στις εφορίες για 400.000!

Στο απόσπασμα της Εφορίας στέλνει ο απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και άλλους 190.000 φορολογουμένους που υπέβαλαν το τελευταίο διάστημα φορολογικές δηλώσεις οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί από το σύστημα του TAXISnet. Ηδη έχουν κληθεί για έλεγχο (τον Ιούνιο και τον Ιούλιο) 200.000 φορολογούμενοι, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι τελικά θα ξεπεράσουν τους 500.000 οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι!

Οι 190.000 φορολογούμενοι που θα κληθούν για έλεγχο θα πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν στις ΔΟΥ όλες τις βεβαιώσεις για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2012 και για τους φόρους που παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματα αυτά, καθώς επίσης και όλα τα αποδεικτικά για τις δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος. Επιπλέον, θα πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν και όλες τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2012 για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Οι έλεγχοι των εφοριακών θα επικεντρωθούν κυρίως στα δηλωθέντα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και ελευθέρια επαγγέλματα τα οποία περιλαμβάνουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, καθώς και στα ποσά των φόρων που έχουν δηλωθεί ότι παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματα αυτά.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι τα δηλωθέντα ποσά εισοδημάτων, παρακρατηθέντων φόρων και δαπανών είναι ανακριβή, θα καταλογίζονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα σημαντικού ύψους.

Στα ντουλάπια των εφοριών παραμένουν στοιβαγμένοι πάνω από έναν μήνα περισσότεροι από 200.000 φάκελοι με δικαιολογητικά φορολογικών δηλώσεων, καθώς το προσωπικό των εφοριών δεν επαρκεί για να κάνει παράλληλα και τους έλεγχους και τις εκκαθαρίσεις (στο TAXISnet). Οι έλεγχοι σε φορολογικές δηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι στοίβες θα αυξηθούν, οι εκκαθαρίσεις θα γίνονται με ρυθμό χελώνας και όσοι ελέγχονται θα αργήσουν πολύ να πάρουν το εκκαθαριστικό τους!

Οι εφοριακοί λένε πως οι εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων -κανονικά- είναι δουλειά των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ετσι, δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους και απαντούν στον κόσμο ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις στο TAXISnet, το οποίο σημειωτέoν άνοιξε για τους εφοριακούς με σημαντική καθυστέρηση.

Οι υπάλληλοι των εφοριών καθημερινά ελέγχουν χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων, αλλά το προσωπικό δεν επαρκεί για να ελέγχει τις δηλώσεις και παράλληλα να ενημερώνει το TAXISnet σχετικά με το ποιες δηλώσεις εγκρίθηκαν, ώστε να εκδοθεί το εκκαθαριστικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα