Αρχισαν τα όργανα εν όψει ΔΕΘ

Θερμή περίοδος θα αποτελέσει για τη Θεσσαλονίκη η εβδομάδα που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται το Σάββατο με τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ. Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμηνύουν ότι θα δώσουν μάχες για την αποτροπή και ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων, ενώ ήδη από χτες ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις με τη συμβολική κατάληψη των ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης και Καλαμαριάς από εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα, ενώ τον χορό των κινητοποιήσεων θα σύρουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, με πορεία που θα ξεκινήσει από το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, εν όψει του συλλαλητηρίου που θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα, οι συνδικαλιστές χτύπησαν με πολύ δυνατό τρόπο το καμπανάκι για την τεράστια αύξηση της ανεργίας. «Τα μνημόνια παράγουν ύφεση, λιτότητα, ανεργία και φτώχεια και θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία, γιατί οι πολίτες έχουν ήδη χρεοκοπήσει» είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί το ΕΚΘ «αποκλείστηκε» από τη συνάντηση που θα έχει αύριο, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με εκπροσώπους φορέων, η Βόρεια Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία και οι εργαζόμενοι έχουν «χρεοκοπήσει». Επίσης, αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, χαρακτήρισε «έγκλημα» την εκκαθάριση εν λειτουργία και ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στον εισαγγελέα και θα ζητήσει να καταλογισθούν ποινικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων τόνισαν ότι η κατάσταση των εργαζομένων στη Βόρεια Ελλάδα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο. Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, η ανεργία αυξήθηκε, πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αδυνατούν να παρέμβουν λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομής.

Με βάση τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα έχει χτυπήσει κόκκινο. Στη Θεσσαλονίκη και δη στο πολεοδομικό συγκρότημα έχει φτάσει στο 36%, στα Γιαννιτσά στο 56%, στη Δράμα στο 50%, στη Ροδόπη στο 46%, στις Σέρρες βρίσκεται μεταξύ 42% και 46%, στην Ξάνθη στο 40%, στον Εβρο στο 40%, στην Κοζάνη στο 38%, στην Καστοριά κινείται μεταξύ 35% και 40%, στη Φλώρινα στο 38%, στη Βέροια στο 35% με 36%, στην Εδεσσα στο 35% και τη Χαλκιδική στο 35% τον χειμώνα και στο 20% το καλοκαίρι.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα