Επίθεμα ανοίγει «παράθυρο» στον εγκέφαλο

Μια σημαντική εξέλιξη για τις επεμβάσεις που γίνονται στον εγκέφαλο, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ ανέπτυξαν ένα διαφανές επίθεμα που επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου και, έτσι, να βελτιώνουν τη χορήγηση κάθε θεραπείας.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το επίθεμα έχει κατασκευαστεί από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των υπόλοιπων επιθεμάτων, σε συνδυασμό με ειδικά υλικά που τα κάνουν διαφανή, ώστε να υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο επίθεμα επιτρέπει επίσης να περνούν οι ακτίνες λέιζερ στον εγκέφαλο όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της θεραπείας ορισμένων νευρολογικών διαταραχών.

Οπως εξηγούν, για να χορηγηθούν σωστά οι θεραπείες λέιζερ σε ασθενείς με καρκίνο ή σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στον εγκέφαλο. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να αφαιρείται ένα τμήμα του εγκεφάλου κάθε φορά που γίνεται η θεραπεία, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες της θεραπείας και των γιατρών.

Με το διαφανές επίθεμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε «παράθυρο στον εγκέφαλο», οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου και να χορηγούν τη θεραπεία ευκολότερα. Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, μια τέτοια περίπτωση ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο είναι πραγματικότητα και η επίδραση που θα έχει στους ασθενείς θα είναι μεγάλη και πολύ θετική.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εφαρμογή μιας καινοτόμου ιδέας, που θα παρέχει έναν κλινικά εφικτό τρόπο για την πρόσβαση στον εγκέφαλο των ασθενών, και μάλιστα σε μεγάλες περιοχές του, κάθε φορά που θα είναι απαραίτητο και σε τακτικά χρονικά διαστήματα» ανέφερε ο καθηγητής Γκιγιέρμο Αγκιλάρ.

Η έκθεση των επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νανοϊατρική: Νανοτεχνολογία, Βιολογία και Ιατρική».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα