Φωνές απόγνωσης στα εμπόλεμα γκέτο της Αθήνας

Γκετοποίηση, υπερσυγκέντρωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και έντονη παραβατικότητα είναι βασικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων σε «πολύπαθες» γειτονιές της Αθήνας – στην Κυψέλη, στην πλατεία Βικτωρίας και στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο – με τους πολίτες να παίρνουν οι ίδιοι πια το ρόλο «αστυνομικού» και «φρουρού» στην περιοχή τους, αλλά και να «βομβαρδίζουν» το δήμο Αθηναίων με τα αιτήματα τους για εξομάλυνση της κατάστασης. Μεταξύ άλλων αυτά σημείωσαν εκπρόσωποι κινήσεων κατοίκων, σε συνάντηση που είχαν χθες με τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Ενεργοί Πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας», που συνδιοργάνωσαν ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και η Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι επιτροπών και συλλόγων κατοίκων ενημέρωσαν τον κ. Σωτηρόπουλο για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις γειτονιές της Αθήνας, ζητώντας τη συμβολή του.

Ασέβεια στους νόμους

Εκπροσωπώντας τον σύλλογο κατοίκων και επαγγελματιών πλατείας Αμερικής ΕΠΟΙΖΩ, η Εφη Λαμπροπούλου έκανε λόγο για καταστροφή της Κυψέλης, χαρακτηρίζοντάς τη «χώρο αποθήκευσης μεταναστών», ενώ αναφέρθηκε στην υπερσυγκέντρωση ίντερνετ καφέ, μίνι μάρκετ και κουρείων στην περιοχή, πολλά από τα οποία είναι, όπως είπε, παραβατικά. Επίσης, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ενοικίασης διαμερισμάτων σε πολλά άτομα ταυτόχρονα, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ασέβεια στους νόμους της χώρας.

Φεύγουν οι Ελληνες

Για γκετοποίηση της πλατείας Βικτωρίας μίλησε η Ελένη Παπαδοπούλου από την επιτροπή κατοίκων Αγγελοπούλου – πλατείας Βικτωρίας. Οπως υποστήριξε, η εικόνα της περιοχής μεταβλήθηκε, μεταξύ άλλων, εξαιτίας πλήθους αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ μίλησε για διαμερίσματα που αδειάζουν από τους Ελληνες, οι οποίοι αποφασίζουν πια να ζήσουν σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα τα 3/4 των διαμερισμάτων να παραμένουν κενά.

Πορνεία, ναρκωτικά

Για διατάραξη του ιστού του ιστορικού κέντρου έκανε λόγο η Βασιλική Νικολακοπούλου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναθήναια», υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη γιγάντωση των εμπορικών χρήσεων, στην άνθηση της πορνείας, στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, στην εγκατάλειψη διατηρητέων κτιρίων και την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Κέντρο όλων των Ρομά

Ο Νίκος Τοπούζης από την Προοδευτική Ενωση Βοτανικού – Ρουφ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατασκευής αερογέφυρας στο Γκάζι, δεδομένου ότι, όπως σημείωσε, οι κάτοικοι του Βοτανικού δεν έχουν πρόσβαση στο μετρό του Κεραμεικού παρά μόνο αφού διασχίσουν, με κίνδυνο, τις γραμμές του τρένου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, από όπου διέρχεται και ο προαστιακός. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Ελαιώνας «έχει καταντήσει κέντρο όλων των Ρομά».

Ο κ. Σωτηρόπουλος υπογράμμισε ότι ο Συμπαραστάτης του Δημότη «είναι πλέον σε θέση να διακρίνει τους στρατηγικούς συμμάχους του στον αγώνα κατά της κακοδιοίκησης. Οι σύμμαχοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Προτείνω να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεννόησης που περιέχει με απλούς όρους τη μέθοδο μιας τέτοιας σύμπραξης».

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα