Αμφίπολη: Ξεκίνησαν (πάλι) οι ανασκαφές!

Ο ήχος της αρχαιολογικής σκαπάνης ηχεί και πάλι στην Αμφίπολη, όπου από τη Δευτέρα ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στο ταφικό μνημείο που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, μετά τη φημολογία ότι μπορεί να κρύβει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με κομμένη την ανάσα η τοπική κοινωνία και ολόκληρος ο Ελληνισμός παρακολουθούν την εξέλιξη των ανασκαφών στη θέση Καστά έξω από την Αμφίπολη, όπου έχει ανακαλυφθεί ο μεγαλύτερος τάφος στην Ιστορία. Το μεγάλο μυστικό που μπορεί να κρύβεται επί αιώνες στο μνημείο έχει συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ακόμη και διεθνών ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για εξαιρετικά σημαντική ιστορική ανακάλυψη.

Μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» περί προσωπικού ενδιαφέροντος του Αντώνη Σαμαρά για την ανασκαφή, αλλά και την επίσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου στην Αμφίπολη, το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο χώρος να φρουρείται νυχθημερόν και να μην επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς στην περιοχή.

Η δημοσιότητα που έχει λάβει η ανασκαφή έχει οδηγήσει από τουρίστες μέχρι… επιτηδείους στην περιοχή και τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι φορείς έχουν εντολή να μην προβαίνουν επ’ ουδενί σε δηλώσεις αναφορικά με την εξέλιξη των εργασιών, παρότι έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι η ανασκαφή βρίσκεται ακόμη στον περίβολο και θα χρειαστούν ενδεχομένως και χρόνια για να φτάσει στο κυρίως σώμα του τάφου.

Ο εντυπωσιακός -μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα- περίβολος είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου και έχει συνολικό ύψος 3 μέτρα, διάμετρο 1,60 μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405 μ.

Αριστείδης Μάτιος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα