Οι Γερμανοί μεταφέρουν χρήματα και σε… πάνες!

Δάσκαλε, που δίδασκες… Η λαϊκή σοφία ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Γερμανίας, που κατηγορεί εδώ και τρία χρόνια την Ελλάδα για φοροδιαφυγή, την ώρα που και οι δικοί της πολίτες επιδίδονται φανατικά στο σπορ. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, οι Γερμανοί που διατηρούσαν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να επαναπατρίζουν τα κεφάλαιά τους, όχι όμως για να τα μεταφέρουν σε γερμανικές τράπεζες, αλλά για να τα κρύψουν αποφεύγοντας τα πρόστιμα. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, δεν διστάζουν να μεταφέρουν χρήματα ακόμη και μέσα σε πάνες…

«Βρήκαμε έναν 71χρονο άνδρα ο οποίος φορούσε γυναικείο κορσέ, στον οποίο είχε κρύψει 150.000 ευρώ» δήλωσε στο Bloomberg o Μάρκους Ούκχερτ, εκπρόσωπος των τελωνειακών Αρχών της Λέραχ, μίας εκ των τριών πόλεων στα σύνορα της Γερμανίας με την Ελβετία. Σε μία άλλη περίπτωση, ένας άνδρας είχε δύο πάνες ακράτειας με κρυμμένα 140.000 ευρώ. «Συχνά άνθρωποι φορούν μία ζώνη με κρυμμένα χρήματα ή τα βάζουν ακόμη και στο εσώρουχό τους» εξηγεί ο Χέραλντ Γκάμπελε, εκπρόσωπος της περιφέρειας Ζίνγκεν. Η φοροδιαφυγή στη Γερμανία είναι ένα από τα καυτά θέματα συζήτησης και στην προεκλογική μάχη της Γερμανίας, με τον Πέερ Στάινμπρουκ να επικρίνει έντονα την στάση της Ελβετίας. «Δεν έχω πρόβλημα να βάλω το ιππικό για να πολεμήσει τις φορολογικές απάτες και τη φοροδιαφυγή» δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Φράνκ Βέρχαϊμ, αξιωματούχος των φορολογικών Αρχών, δηλώνει στη «Handelszeitung» ότι η φοροαποφυγή είναι «εθνικό σπορ» στη Γερμανία, στο οποίο επιδίδονται τόσο οδοντίατροι όσο και ταξιτζήδες. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες στην Ελβετία είναι Γερμανοί. Οι διακοπές τους, λοιπόν, συνεπάγονται εύκολη πρόσβαση στους «μαύρους» τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το 2010 στη Γερμανία έχουν υποβληθεί 36.000 αιτήσεις φορολογικής αμνηστίας. Οσοι δεν επιλέγουν αυτή την οδό προσπαθούν να περάσουν τα χρήματα από τα σύνορα, όπου όμως πρέπει να δηλωθεί κάθε ποσό που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η Ελβετία προχώρησε σε συμφωνία με τη Βρετανία και την Αυστρία, που δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να ανακτήσουν φορολογικά έσοδα, διατηρώντας παράλληλα το τραπεζικό απόρρητο. Το γερμανικό Κοινοβούλιο απέρριψε παρόμοια συμφωνία. Συνολικά από το 2000 οι παράνομες αδήλωτες μεταφορές ποσών που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ ευρώ έχουν ενδεκαπλασιαστεί. Το 2012 καταγράφηκαν 2.489 περιπτώσεις. Το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25% των αδήλωτων κεφαλαίων.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα