Πάμε για πόλεμο!

«Ο μετααμερικανικός κόσμος παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας και χαρακτηρίζεται από αστάθεια και χάος», σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και νυν αναλυτή διεθνών εξελίξεων Γιόσκα Φίσερ. Με άλλα λόγια; Το ειδικό βάρος των ΗΠΑ αλλάζει και ο ρόλος του εγγυητή της παγκόσμιας τάξης επαναπροσδιορίζεται. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, διακυβεύεται τόσο η αξιοπιστία του Κογκρέσου όσο και εκείνη της διεθνούς κοινότητας.

Τελικά αργά χθες το βράδυ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας με 10 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 1 «παρών» ενέκρινε την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Μία έγκριση η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο ώστε να υπάρξει επ’ αυτής στην ολομέλεια του σώματος, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Η απόφαση κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση «μέγιστης διάρκειας 60 ημερών με τη δυνατότητα να παραταθεί στις 90» και σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Μιλώντας για την «ποιότητα» της επέμβασης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ δήλωσε πως «το στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία δεν θα είναι απλώς ένα ‘τσίμπημα’».

Νωρίτερα, πρόεδρος των ΗΠΑ από τη Σουηδία εξέφραζε την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της πρότασής του για στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία και απηύθυνε δημόσια έκκληση να «μη μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη βαρβαρότητα της συριακής επίθεσης με χημικά».

Η απάντηση της Συρίας ήταν άμεση διά στόματος του Υφυπουργού Εξωτερικών. «Το συριακό καθεστώς δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές της Δύσης για στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας, ακόμη και αν γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» δήλωσε ο Φάισαλ Μόκνταντ, συμπληρώνοντας σε αφυπνιστικό τόνο: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση στην περιοχή μετά την έναρξη αυτής της επίθεσης».

Το καθεστώς Ασαντ, το οποίο καλεί τη Γαλλία να μην αναλάβει δράση εναντίον του, δεν παρέλειψε να αποστείλει ένα νέο απειλητικό μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ. «Aν η Γαλλία θέλει να στηρίξει την Αλ Κάιντα και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όπως τους στήριξε στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, οδεύει προς μια αποτυχία».

Οσο για τη Βρετανία; Ο Ντέιβιντ Κάμερον εκτίμησε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχωρήσουν και δεν αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, το συριακό καθεστώς θα χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού.

Ψήφιζαν για την επίθεση και ο Μακέιν έπαιζε πόκερ

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν στηρίζει την πρόταση ψηφίσματος που δίνει το πράσινο φως για στρατιωτική δράση στη Συρία, παρόλο που προηγουμένως ζητούσε για καιρό την αμερικανική επέμβαση στη χώρα, «συνελήφθη» από τις κάμερες να παίζει ηλεκτρονικό πόκερ στο iPhone του κατά τη διάρκεια τη διάρκεια της διεξαγωγής της συνεδρίασης της επιτροπής. Το επίμαχο βίντεο έκανε τον γύρο του κόσμου και ο ίδιος παραδέχτηκε με χιούμορ το ατόπημά του με το εξής «τιτίβισμα»: «Σκάνδαλο! Πιάστηκα να παίζω παιχνίδια στο iPhone κατά τη διάρκεια της τριών ωρών και συνεδρίασης – το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έχασα!». Στη συνέχεια, προέβη σε μια τουλάχιστον προκλητική δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ: «Μερικές φορές βαριέμαι». Τάδε έφη ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με ετήσιες αποδοχές ύψους 174.000 δολαρίων για τον ρόλο του… βαριεστημένου γερουσιαστή!

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα