Απίθανος γκαφατζής

Νέα γκάφα από τον απίθανο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, που έστειλε μεν τον κόσμο στην Εφορία για να ρυθμίσει τα χρέη του, αλλά αμέλησε να ειδοποιήσει τους οφειλέτες ότι πρέπει να δώσουν και πάγια εντολή στην τράπεζα για την πληρωμή των δόσεων!

Λόγω της γκάφας του κ. Θεοχάρη ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν μεν αίτηση για ρύθμιση οφειλών με 48 ή 12 δόσεις, όμως οι δόσεις δεν καταβλήθηκαν πότε καθώς οι οφειλέτες δεν ήξεραν ότι έπρεπε να δώσουν πάγια εντολή στην τράπεζά τους για να καταβάλλονται κάθε μήνα οι δόσεις της ρύθμισης.

Για να συμμαζέψει όπως όπως την γκάφα του ο φοβερός Χάρης Θεοχάρης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη των οφειλετών να δίνουν πάγια εντολή πληρωμής των μηνιαίων δόσεων και αν δεν το κάνουν θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης!

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και των υπεύθυνων δηλώσεων εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης από τους οφειλέτες, αλλά και η προσέλευσή τους στις τράπεζες για την ενεργοποίηση πάγιων εντολών πληρωμής των μηνιαίων δόσεων. Η απλή δήλωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στην υπεύθυνη δήλωση, η οποία υποβάλλεται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet, δεν συνεπάγεται ενεργοποίηση της πάγιας εντολής από τον οφειλέτη. Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που χρησιμοποιείται για τη σύσταση της πάγιας εντολής στην τράπεζα πρέπει να είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα στο TAXISnet.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται στην ανακοίνωση του Χάρη Θεοχάρη, κάθε οφειλέτης του Δημοσίου για να θεωρηθεί συνεπής με τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκε πρέπει, αμέσως μόλις εγκριθεί η αίτησή του, να πάει στην τράπεζα στην οποία έχει ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα εξοφλεί τα ρυθμισθέντα χρέη του και να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη πάγια εντολή για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Αν δεν το πράξει, τότε θα τεθεί εκτός ρύθμισης! Και αυτό θα συμβεί επειδή οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να «τραβούν» κάθε μήνα χρήματα από τον λογαριασμό του για την εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης αν προηγουμένως δεν έχει ενεργοποιηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη η σχετική πάγια εντολή! Αν λοιπόν δεν υπάρχει πάγια εντολή, τότε η δεύτερη και οι επόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης θα παραμείνουν απλήρωτες, οπότε ο οφειλέτης θα θεωρηθεί αυτόματα ασυνεπής και θα χάσει τη ρύθμιση.

Είναι προφανές ότι το όλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά την ταλαιπωρία θα την υποστούν και πάλι οι φορολογούμενοι!

Η παγίδα στη ρύθμιση για εξόφληση φόρων έως και 12 δόσεις

Μια παγίδα κρύβει η εναλλακτική λύση για εξόφληση φόρων και χαρατσιών με έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Οσοι αποπληρώνουν με ρύθμιση παλαιά χρέη (μέχρι 31/12/2012) προς το Δημόσιο (με την ύστατη ρύθμιση των 48 δόσεων) και δεν είναι συνεπείς δεν θα μπορούν να εντάξουν νέες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Εάν έχουν ήδη ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση και δεν πληρώνουν τις δόσεις για τις παλιές οφειλές, θα χάνουν και τις δύο ρυθμίσεις!

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έδωσε οδηγία στους εφόρους να προτείνουν, σε όσους φορολογουμένους προσέρχονται και δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν φόρους των εκκαθαριστικών σύμφωνα με όσα προβλέπει η τρέχουσα νομοθεσία (δηλαδή εφάπαξ ή σε δύο ή σε τρεις δόσεις αν πρόκειται για φόρο εισοδήματος και εφάπαξ ή σε επτά μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για ΦΑΠ), την υπαγωγή τους στην πάγια ρύθμιση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των νέων οφειλών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μερικώς ή ολικώς έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ομως, όσοι από τους φορολογουμένους αυτούς έχουν ήδη χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2012 και τα έχουν τακτοποιήσει με τη νέα ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», αν αφήσουν να γίνει ληξιπρόθεσμη έστω και μία δόση από τα εκκαθαριστικά του φετινού φόρου εισοδήματος ή και του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012, με σκοπό να εντάξουν τις νέες αυτές οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός της άλλης ρύθμισης για τα παλαιά τους χρέη και να χάσουν τα ευεργετήματά της. Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο το υπόλοιπο των παλαιών χρεών τους, εκτός αν τα εντάξουν και αυτά στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα