Ποιοι θα μπορέσουν να βγουν (και πώς) στη σύνταξη στα 55!

Σύνταξη μέχρι και στα 55 χρόνια μπορούν να πετύχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εάν εξαγοράσουν έως 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους τα πλασματικά χρόνια που τους δίνουν το δικαίωμα παλαιότεροι νόμοι. Ετσι μπορούν να καταφέρουν να κατοχυρώσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όρια που ισχύουν για όσους βγήκαν στη σύνταξη έως το τέλος του 2010. Τις ίδιες ευνοϊκές διατάξεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι μητέρες με ανήλικο παιδί, για να βγουν στη σύνταξη στα 55 έτη. Πιο αναλυτικά, μπορούν να εξαγοραστούν οι ακόλουθοι πλασματικοί χρόνοι:

-Χρόνος στρατιωτικής θητείας. Το συνολικό κόστος εξαγοράς θα είναι χωρίς έκπτωση 30%, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την 1/1/2011.

-Η επιδοτούμενη ανεργία από τον ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να εξαγοραστούν έως 200 ημέρες επιδότησης που πραγματοποιήθηκαν όμως τα 10 τελευταία χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.

-Η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών έως τα 2 έτη.

-Η γονική άδεια ανατροφής παιδιών.

-Η επιδοτούμενη ασθένεια έως τις 200 ημέρες ασφάλισης.

-Ο πλασματικός χρόνος παιδιών. Ο συγκεκριμένος χρόνος ισχύει μόνο για γονείς που βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί από την 1/1/2000 και μετά. Η αναγνώριση είναι χωρίς εξαγορά για τον ασφαλισμένο και ισχύει μόνο για έναν από τους δύο γονείς. Μάλιστα, εάν έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί η μητέρα και δεν έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης (ν. 3655/2008, άρθρο 141, παρ. 1), τότε ο πατέρας χάνει και αυτός το δικαίωμα αξιοποίησης αυτού του πλασματικού έτους. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσει ο ασφαλισμένος να πάρει σύνταξη γήρατος με 25ετία στα 60 ή στα 65, πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου 2013.

Ουσιαστικά, οι διατάξεις αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για τους ασφαλισμένους εκείνους που μπορούν να κατοχυρώσουν 25ετία με τους όρους και τις προϋποθέσεις του 2010. Σε αυτή την περίπτωση θα καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη στα 60 ή στα 65, ανάλογα με την περίπτωση και θα γλιτώσουν τη μεταφορά στο 67ο έτος της ηλικίας τους, όπως ισχύει για όλους τους νεότερους ασφαλισμένους. Εάν πάντως οι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2011 και μετά, ο χρόνος των παιδιών μπορεί να αξιοποιηθεί και από τους δύο γονείς, αλλά πρέπει να γίνει με εξαγορά. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση χρόνου για θεμελίωση σύνταξης, είναι εφικτό να αξιοποιηθεί ο χρόνος των παιδιών για να αυξηθεί το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Διαφορετικό όμως είναι το καθεστώς που ισχύει για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, τους λεγόμενους «παλιούς ασφαλισμένους». Στην περίπτωση αυτή ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, με τη θεμελίωση συνταξιοδότησης να πραγματοποιείται μόλις συμπληρωθεί το 58ο έτος. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει η εξαγορά πλασματικών χρόνων για να κατοχυρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως το 2010, άρα δεν χρειάζεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους να υπάρξει εξαγορά. Εξαίρεση αποτελεί η στρατιωτική θητεία που εξαγοράζεται οποτεδήποτε. Οσοι παλιοί ασφαλισμένοι δεν αναγνωρίσουν τα χρόνια του στρατού για να βγουν στη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους, αν συμπληρώσουν 25ετία μετά το 2012, θα αποχωρήσουν στα 62 ή στα 67 έτη, ανάλογα με την περίπτωση. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή θα έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, πέραν της στρατιωτικής τους θητείας. Με δεδομένο πάντως ότι οι παλιοί ασφαλισμένοι αντιμετώπισαν μικρότερο πρόβλημα ανεργίας, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που δεν συμπληρώθηκε 25ετία πριν από το 58ο έτος ηλικίας.

Δυνατότητα αξιοποίησης έως και έξι έτη

Σημειώνεται ότι για όλους τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το τρέχον έτος δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν έως και έξι πλασματικά έτη. Από το 2014 και μετά γίνονται επτά τα πλασματικά έτη ασφάλισης που μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Το κόστος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου είναι πολύ μικρό και ανέρχεται στο 20% του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), όπως ήταν το 2010 (740 ευρώ). Αυτό μεταφράζεται σε κόστος 148 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης.

Η πλασματική αναγνώριση χρόνων συνταξιοδότησης, εκτός από τη στρατιωτική θητεία, μπορεί να είναι:

-Λόγω ασθένειας 300 μέρες και άλλες 300 ημέρες λόγω τακτικής ανεργίας.

-Χρόνος σπουδών, ίσος με τα επίσημα έτη σπουδών της όποιας σχολής.

-Ειδικά για τις μητέρες αναγνωρίζεται ο χρόνος που απουσίαζαν από την εργασία τους, λόγω κύησης ή λοχείας. Ο χρόνος αυτός όμως υπολογίζεται μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για προσαύξηση της σύνταξης. Συνεπώς η αναγνώριση αυτή είναι χωρίς κόστος. Επίσης, για τις μητέρες αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί. Για το πρώτο παιδί ένα έτος και από δύο έτη για το δεύτερο και για το τρίτο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα