Μουσικός περίπατος με την Κάλλας!

Με το βλέμμα στραμμένο στην απόλυτη ντίβα της όπερας, τη Μαρία Κάλλας, ξεκινάει τη νέα καλλιτεχνική σεζόν της η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ). Για την πρώτη φθινοπωρινή του δράση, μάλιστα, ο πολιτιστικός οργανισμός μάς προτρέπει να πάρουμε και πάλι… τους δρόμους της Αθήνας και μας προσκαλεί σε έναν «Απογευματινό μουσικό περίπατο σε πέντε πράξεις», ο οποίος γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 36 χρόνων από την επέτειο του θανάτου της Κάλλας (16 Σεπτεμβρίου 1977). Το ραντεβού με γνωστές και αγαπημένες σολίστ του ελληνικού λυρικού θεάτρου έχει οριστεί για την άλλη Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, στις έξι το απόγευμα. Ακρόπολη, Θησείο, πλατεία Κοτζιά αλλά και η οδός Πατησίων για περίπου τέσσερις ώρες θα «μεταμορφωθούν» σε μουσικές σκηνές, όπου θα ακουστούν διάσημες άριες τις οποίες ερμήνευσε στο παρελθόν με μοναδικό τρόπο η Μαρία Κάλλας.

Οπως υποστηρίζουν και οι άνθρωποι της ΕΛΣ, η εν λόγω δράση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε το φιλότεχνο κοινό να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όχι μόνο τη μία αλλά και τις πέντε συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί, καθώς θα μπορεί να μετακινηθεί με τα πόδια από τη μια στην άλλη.

Η έναρξη της βόλτας έχει προγραμματιστεί για τις 18.00, με σημείο συνάντησης το όμορφο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης. Εκεί, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, οι ταλαντούχοι σολίστ συνοδεία πιάνου, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από γνωστές όπερες -μεταξύ των οποίων και η «Τόσκα», «Μαντάμα Μπατερφλάι», «Ριγκολέτο», «Ο κουρέας της Σεβίλης»-, σε μια ξεχωριστή μίνι συναυλία, διάρκειας 20 λεπτών.

Αμέσως μετά, στις 18.45, θεατές και λυρικοί τραγουδιστές θα κατευθυνθούν στις σκάλες του Ηρωδείου για μια μικρή παράσταση όπερας, ενώ στη συνέχεια θα «κατηφορίσουν» προς το Θησείο, όπου βρίσκεται το Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στις 20.30 πάλι η δράση μεταφέρεται στην πλατεία Κοτζιά, η οποία θα πλημμυρίσει από εξαίσιες μελωδίες κλασικής μουσικής.

Η λήξη του ενδιαφέροντος περιπάτου θα γίνει πανηγυρικά στις 21.30 στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Πατησίων. Στον χώρο θα… παραταχθεί σύσσωμη η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για μια ξεχωριστή συναυλία με φόντο τα… αρχαία αγάλματα. Οσο για τις σολίστ που θα δώσουν το «παρών» στις πέντε προγραμματισμένες συναυλίες της ερχόμενης Κυριακής, είναι όλες γένους θηλυκού. Πρόκειται για τις Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ελενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου. Στο πλευρό τους θα βρεθούν οι πιανίστες και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Να σημειωθεί, φυσικά, πως η είσοδος στον «μουσικό περίπατο σε πέντε πράξεις», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, είναι ελεύθερη.

Υψηλή τέχνη στους δρόμους

Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή βγαίνει στους δρόμους μεταφέροντας την υψηλή τέχνη της όπερας σε ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο κοινό. Μάλιστα, από τις πιο πετυχημένες δράσεις της θεωρείται το «Λυρικό λεωφορείο», με επιβάτες βαρύτονους και σοπράνο οι οποίοι ερμηνεύουν γνωστές άριες κάνοντας βόλτα σε ολόκληρη την Αθήνα. Ακόμη, μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η βραδιά όπερας στη Βαρβάκειο Αγορά, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ φανατικούς θαυμαστές έχουν αποκτήσει και τα μουσικά δρώμενα τα οποία λαμβάνουν χώρα σε τακτική βάση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Info: Το ενδιαφέρον δρώμενο θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου. Ωρα έναρξης: 18.00.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα