«Ψυχροπολεμικό το κλίμα» στη G-20!

Το θερμόμετρο χθες το απόγευμα στην περιοχή γύρω από το Παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη, όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της Συνόδου Κορυφής του G-20, μόλις που άγγιζε τους 16 βαθμούς. Και παρά τα εθιμοτυπικά χαμόγελα που χάρισαν με φειδώ στις κάμερες οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξη του δεύτερου στη Ρωσία, τα «σύννεφα» που έχουν σχηματιστεί στις πολιτικές σχέσεις των δύο ανδρών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή. Αιτία; Η στάση -αλλά και οι επιδιώξεις- τους απέναντι στο αγκάθι της συριακής κρίσης, που μαίνεται στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Την ένταση βέβαια που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έλαβαν υπόψη τους και οι υπεύθυνοι της τήρησης του πρωτοκόλλου της Συνόδου, οι οποίοι -όπως επισήμαινε χθες η «Daily Mail»- προνόησαν να βάλουν τους δύο προέδρους να κάτσουν σε θέσεις αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλον, στους χώρους των εργασιών του G-20.

Οπως και να ‘χει πάντως, από χθες το απόγευμα οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου -επισήμως τουλάχιστον- να συζητήσουν για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας. Τα βλέμματα όλων όμως είναι ήδη στραμμένα στο αποτέλεσμα που θα έχουν οι συζητήσεις αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στη θέληση των ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα προκειμένου να ανατραπεί το, κατηγορούμενο για χρήση χημικών όπλων, καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, λοιπόν, ο Πούτιν χθες πρότεινε στους ηγέτες των χωρών-μελών του G-20 να μπει στην ατζέντα των συζητήσεων, κατά τη διάρκεια του δείπνου, το θέμα της συριακής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι ήδη γνωστό, η άρνηση της Ρωσίας για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θεωρείται δεδομένη, ενώ οι ΗΠΑ αγωνιούν καταπώς φαίνεται να δημιουργήσουν ένα μπλοκ συμμάχων στην προσπάθεια εμπλοκής τους στη Συρία. Συμμάχων που φαίνεται ότι ήδη βρήκαν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε., διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τάχθηκε χθες λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του G-20 κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενώ η Κίνα διαμήνυσε ότι μια πολιτική λύση στο ζήτημα αποτελεί τον μόνο δυνατό δρόμο για την επίλυση της κρίσης.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, από την πλευρά της, ότι στη διάρκεια της Συνόδου θα επιμείνει στο να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση για τη Συρία.

Το τι συμπεράσματα θα βγουν από τις συναντήσεις των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώνεται σήμερα κανένας δεν γνωρίζει. Ενδιαφέρον πάντως είχε χθεσινό δημοσίευμα του «Der Spiegel» στο οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το περιοδικό- αναφερόταν ότι η αφορμή που βρήκαν οι ΗΠΑ για να ανοίξουν τον δρόμο της στρατιωτικής επέμβασης, δηλαδή η επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ήταν μεν έργο του συριακού καθεστώτος, αλλά ο βαρύς απολογισμός της θα μπορούσε να οφείλεται σε μια λάθος ανάμειξη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Ρωσικά πλοία κοντά στη Δαμασκό

Την ώρα που ξεκινούσαν χθες οι εργασίες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G-20 στην Αγία Πετρούπολη, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι τρία ρωσικά πολεμικά πλοία περνούσαν αργά το απόγευμα τα στενά του Βοσπόρου, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταβούν στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στη Συρία. Λίγες ώρες νωρίτερα και ενώ κατά τα τουρκικά ΜΜΕ η Αγκυρα ανέπτυσσε επιπλέον στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της για λόγους προστασίας σε περίπτωση επίθεσης κατά της γειτονικής χώρας, πηγές από τον ΟΗΕ ανέφεραν ότι αποτράπηκε ανοικτά της Κύπρου η μεταφορά προς τη Συρία απαγορευμένου ηλεκτρονικού υλικού που χρησιμοποιείται συνήθως από κρατικούς μηχανισμούς καταστολής – φορτίο που μετέφερε πλοίο ελληνικών συμφερόντων υπό κυπριακή σημαία.

Από την πλευρά της, πάντως, η Τεχεράνη, διά στόματος του διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, διαμήνυσε ότι θα υποστηρίξει μέχρι τέλους τη Συρία, την ώρα που ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωνε ότι η Δύση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα χημικά όπλα για να επιτεθεί στη Συρία.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα