Φοροπαράδεισος (!) η Ολλανδία για τις γερμανικές επιχειρήσεις

Καταφύγιο στην Ολλανδία βρίσκουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την υψηλή φορολογία. Το θέμα, αν και γνωστό, επαναφέρει ρεπορτάζ της DW εν όψει της γερμανικής κάλπης, θέτοντας το εύλογο ερώτημα: «Η πρακτική αυτή είναι “απόλυτα νόμιμη”, αλλά είναι και ηθική;».

Και οι Ολλανδοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν στοιχεία ενός φορολογικού μοντέλου που είχε ήδη αποφέρει καρπούς στην Ιρλανδία. Τι ακριβώς συμβαίνει; Μια πολυεθνική επιχείρηση μπορεί να μεταφέρει εταιρικά έσοδα από χώρα σε χώρα, επιλέγοντας το πλέον ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Οι συναλλαγές αυτές αφορούν όχι μόνο υλικά αλλά και άυλα αγαθά. Ο Τόμας Aϊγκεντάλερ, πρόεδρος του συνδικάτου των γερμανών φοροϋπαλλήλων, λέει ότι «τόσο η Ολλανδία όσο και η Ιρλανδία είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., με ένα εθνικό φορολογικό δίκαιο το οποίο ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των γειτονικών τους χωρών». Πολλές φορές, μάλιστα, η Ολλανδία δεν είναι παρά ενδιάμεσος σταθμός για τη μεταφορά των εταιρικών κερδών σε μακρινούς φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Ολλανδικές Αντίλλες. Οπως εξηγεί ο Κρίστοφ Σπένγκελ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, «η ευνοϊκή μεταχείριση στην Ολλανδία συνίσταται στο γεγονός ότι τα έσοδα από άυλα αγαθά που σχετίζονται με τέλη ή δικαιώματα υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, που κυμαίνεται γύρω στο 5%, έναντι του 25% που ισχύει κατά μέσο όρο για τα έσοδα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες».

Μάλιστα, ο καθηγητής Σπένγκελ υποστηρίζει ότι με το «ολλανδικό μοντέλο» πολλές γερμανικές επιχειρήσεις κάνουν διπλή οικονομία: Πρώτον, πληρώνουν στο ολλανδικό δημόσιο, μέσω των θυγατρικών τους στην Ολλανδία, πολύ λιγότερα χρήματα από όσα θα πλήρωναν στο γερμανικό δημόσιο για αντίστοιχα έσοδα από άυλα αγαθά, για παράδειγμα άδειες χρήσεως σημάτων ή διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Και δεύτερον, οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν, παρ’ όλα αυτά, στη Γερμανία από τα φορολογητέα έσοδά τους. Το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας ακολουθούν πλέον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών Κρίστοφ Σπένγκελ: «Ιδιαίτερα το Λουξεμβούργο, που διαθέτει παρόμοιο φορολογικό μοντέλο για έσοδα που σχετίζονται με άυλα αγαθά. Πριν από λίγους μήνες και οι Βρετανοί καθιέρωσαν το αποκαλούμενο “patent box”, το οποίο φορολογεί τα έσοδα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας με 10%, ενώ στην Αγγλία ο φορολογικός συντελεστής είναι 24%». Ετσι δημιουργείται ένας άτυπος αλλά και αθέμιτος φορολογικός ανταγωνισμός στην Ε.Ε., επισημαίνει ο καθηγητής Σπένγκελ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα