Στο 31,5% η ανεργία το 2014!

Εκτίναξη της ανεργίας στο 31,5% εντός του 2014 προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έγινε γνωστό ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής, η ανεργία στο τέλος του έτους θα προσεγγίσει το 30%, για να φτάσει το 31,5% το 2014, δηλαδή να φτάσει στα επίπεδα ανεργίας που υπήρχαν το 1961.

Τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ πάντως περιγράφουν μια απολύτως ζοφερή εικόνα στην ελληνική κοινωνία, αφού την τελευταία τριετία βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Ειδικότερα, οι μισθωτοί έχασαν την τελευταία τριετία από φορολογικές επιβαρύνσεις συνολικά 37 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν τροφοδοτήθηκε μία διαρκής μείωση στην εγχώρια ζήτηση, η οποία έφτασε το 31,3%, επιστρέφοντας έτσι στα επίπεδα του 1994, δηλαδή στην εγχώρια ζήτηση που υπήρχε πριν από 19 ολόκληρα χρόνια. Επίσης, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών το διάστημα 2010-2013 έχει υποχωρήσει κατά 37,2%, πέφτοντας στα επίπεδα του 2000.

Οι κοινωνικές δαπάνες για συντάξεις, για προνοιακές μεταβιβάσεις, καθώς και οι δαπάνες υγείας μειώθηκαν από 55,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 (23,9% του ΑΕΠ) στα 40,3 δισ. ευρώ (22% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος. Η μείωση που έχουν υποστεί οι κοινωνικές δαπάνες φτάνει το 26,99% για το διάστημα 2009-2013, μεγαλύτερη από το 25% που υποχώρησε το ΑΕΠ της χώρας την ίδια χρονική περίοδο.

Οι προτάσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να υποχωρήσει η ανεργία είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και να υπάρξει δραστική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα προκύψουν 7.000 νέες θέσεις απασχόλησης τον πρώτο χρόνο εφαρμογής. Παράλληλα, άλλες 25.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7%, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αποτελεσματική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, που θα οδηγήσει σε βελτίωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί μια 20ετία για να δημιουργηθούν 1.000.000 θέσεις εργασίας και να υποχωρήσει η ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά.

Την ίδια στιγμή βέβαια το υπουργείο Εργασίας επιμένει να ισχυρίζεται ότι οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 102.580 θέσεις απασχόλησης.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα