Τουρισμός, εξαγωγές και εμπορικό ισοζύγιο φρέναραν (στο 3,8%) την ύφεση

Στο 3,8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε η ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2013, μικρότερη σε σχέση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που την τοποθετούσε στο 4,6% του ΑΕΠ.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η τουριστική κίνηση, που είχε μεγαλύτερη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Επίσης, συνέβαλε η αναθεώρηση των στοιχείων εισαγωγών-εξαγωγών του Ιουνίου, τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού και οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών. Παράλληλα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση της 12ης Αυγούστου, οπότε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπολογίστηκε στο 4,6%.

Υστερα από την αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ύφεση του 1ου εξαμήνου του 2013 διαμορφώνεται στο 4,7%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,1%. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα και η κυβέρνηση είχαν προβλέψει για το σύνολο της φετινής χρονιάς ύφεση της τάξεως του 4,2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ανεβάσει το ποσοστό στο 4,6%, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο 4,8% και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τελευταία πρόβλεψή του έκανε λόγο για 4,8%-5%.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το περαιτέρω «ψαλίδισμα» του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2ο τρίμηνο του 2013 οφείλεται:

– Στη συνεχιζόμενη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 6,3% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2012.

– Στη μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 11% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2012.

Αντιθέτως, θετική συμβολή στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ είχε η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 75,7%.

Η αναθεωρημένη επίδοση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είναι η καλύτερη που έχει σημειωθεί από το 3ο τρίμηνο του 2010. Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το φετινό 2ο τρίμηνο στα 46,25 δισ. ευρώ, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί στη διάρκεια του 2ου τριμήνου από το 2005.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα