Η «Αντιγόνη» συναντά και τη Θάτσερ!

Μπορούν να συνυπάρξουν στο σοφόκλειο δράμα της «Αντιγόνης» ο Κρέοντας, ο Αίμονας, η Ισμήνη αλλά και η… Μάργκαρετ Θάτσερ; Φυσικά και μπορούν, όπως άλλωστε δηλώνουν και οι συντελεστές της μοντέρνας εκδοχής της αρχαίας τραγωδίας που μας παρουσιάζει η Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds στις 12, στις 13 και τις 14 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Μιλάμε για τη σειρά παραστάσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις», το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια φιλοξενεί ο πολιτιστικός οργανισμός της οδού Πειραιώς και έχει ως στόχο τη μελέτη και την προώθηση του αρχαίου δράματος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Μάλιστα, πέρυσι από τους χώρους του εγχώριου πολιτιστικού οργανισμού είχαν περάσει με μεγάλη επιτυχία οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου Στάνφορντ, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει τις «Περιπλανήσεις του Οδυσσέα», ένα θεατρικό βασισμένο στο ομηρικό έπος της «Οδύσσειας».

Μπολιάζοντας στην παράσταση στοιχεία από τη σύγχρονη βρετανική επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα το περσινό σκάνδαλο με τις άσεμνες φωτογραφίες του πρίγκιπα Χάρι, έναν βασιλικό βρετανικό γάμο αλλά και την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, η «Αντιγόνη» μετουσιώθηκε σε ένα θέαμα σημερινό από το οποίο αναδύονται τα θέματα της ατομικής ταυτότητας, της πολιτικής ελευθερίας αλλά και ενός καταδικασμένου γάμου.

Η πρωτότυπη αυτή διασκευή ανήκει στον Βρετανό Ασλεϊ Σκοτ – Λέιτον, ενώ τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο λέκτορας μουσικού θεάτρου της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του πανεπιστημίου Leeds Γιώργος Ροδοσθένους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει και ο ίδιος στο προλογικό του σημείωμα, μια πρώτη εκδοχή της «Αντιγόνης» είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο από 20μελή θίασο αποσπώντας θετικά σχόλια από το βρετανικό κοινό.

Χαρακτηριστικό δε είναι ότι στη νέα αυτή προσέγγιση της «Αντιγόνης» η σκηνική δράση τοποθετείται μέσα σε έναν οίκο νυφικών. «Εχοντας διαβάσει και παρακολουθήσει την τραγωδία, πολλές φορές μου γεννήθηκε η ιδέα ότι η ιστορία αναφερόταν σε γάμους που ποτέ δεν έγιναν και έτσι θα ήταν ακόμη ένα στοιχείο τραγικής ειρωνείας να διαλέξουμε ως χώρο του έργου το εσωτερικό ενός καταστήματος νυφικών» σχολιάζει ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ο οποίος τονίζει δε ότι στην παρουσίαση αυτή οι δευτερεύοντες χαρακτήρες αποκτούν μεγαλύτερο ρόλο, αφού δίδεται περισσότερη έμφαση σε αυτούς.

10 Βετανοί στον θίασο

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο της εν λόγω «Αντιγόνης» είναι ότι τον θίασο συναποτελούν 10 επαγγελματίες Βρετανοί ηθοποιοί, όλοι απόφοιτοι της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του πανεπιστημίου Leeds, οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται σε μεγάλες σκηνές του Λονδίνου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Τομ Κόλεϊ -με θητεία στο London West End-, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον Κρέοντα, η Λόρεν Γκάρναμ (London Old Vic) στον ρόλο της Αντιγόνης, ο Τζόνι Γκουλντ, που θα ενσαρκώσει τον Αίμονα, αλλά και η Λουίζα Ρόμπερτς, η οποία θα υποδυθεί την Ευρυδίκη. Επίσης, θα συμμετέχουν και 10 επιλεγμένοι Ελληνες από το σύνολο όσων παίρνουν μέρος στα σεμινάρια-εργαστήρια που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η παράσταση έχει διάρκεια 65 λεπτά και παρουσιάζεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις» εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Infο: Η «Αντιγόνη» θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος) στις 12, τις 13 και τις 14 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι για την παρακολούθηση των παραστάσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα