«Κόλαση» απεργιών για τα σχολεία

Μόνο για τον αγιασμό και την… ευχή «καλή σχολική χρονιά» θα ανοίξουν, όπως όλα δείχνουν, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς οι περισσότερες Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) συντάσσονται με την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Η κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών με αφορμή τη διαθεσιμότητα και τις υποχρεωτικές μετατάξεις των διδασκόντων οδηγείται στα άκρα για ακόμα μια φορά, με τους μαθητές να βρίσκονται στη μέση. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί στην ολομέλεια των προέδρων μεθαύριο, μόλις δύο ημέρες πριν από το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Στον χορό των κινητοποιήσεων, μάλιστα, συμμετέχοντας στις πενθήμερες απεργίες της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), δεν αποκλείεται να μπουν και οι δάσκαλοι.

Οι τοπικές ενώσεις στις συνεδριάσεις τους χθες και προχθές δεν κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν συγκεκριμένη εισήγηση της ΟΛΜΕ, ως είθισται, αφού κάθε παράταξη κατέβηκε με ξεχωριστή πρόταση. Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΡΙΖΑ) εισηγήθηκαν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απεργία διαρκείας. Η ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) πρότεινε 48ωρη απεργία, στις 12-13 Σεπτεμβρίου, η ΠΑΣΚ δύο 48ωρες απεργίες στις 18- 19 Σεπτεμβρίου και τις 25-26 Σεπτεμβρίου και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) μία 48ωρη.

Πλειοψήφησε

Τελικά, η πρόταση που κέρδισε έδαφος έναντι των υπολοίπων ήταν της πλειοψηφούσας παράταξης (Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις).

Ειδικότερα, από τις συνολικά 88 ΕΛΜΕ είχαν καταμετρηθεί ως αργά χθες το βράδυ, οι ψήφοι σε περισσότερες από 70, με τη συντριπτική πλειοψηφία (62) να επιμένει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 16 του μηνός. Μόνο τέσσερις τοπικές ενώσεις συντάχθηκαν υπέρ της πρότασης για 48ωρη απεργία, δύο για τριήμερη κινητοποίηση, μία για 24ωρη την ημέρα του αγιασμού, ενώ σε μία το αποτέλεσμα ήταν λευκό.

Οι δάσκαλοι

Από την πλευρά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει προγραμματίσει Περιφερειακές Συσκέψεις για τις 18 και τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η Ολομέλεια των προέδρων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Είναι πολύ πιθανό (καθώς προβλέπεται από το καταστατικό της ομοσπονδίας) να ληφθεί απόφαση για απεργία ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας διατηρεί χαμηλούς τόνους, με τα στελέχη του να διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μαθητές και γονείς και να επαναλαμβάνουν ότι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία θα βρίσκονται στη θέση τους. Τα ίδια στελέχη αποφεύγουν να κάνουν λόγο για επιστράτευση, εν αναμονή της οριστικής απόφασης που θα λάβουν οι καθηγητές τη Δευτέρα στην ολομέλεια των προέδρων.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα