Ψυχροπολεμικό θρίλερ με το δάχτυλο στη σκανδάλη!

Στο αμερικανικό Κογκρέσο αλλά και στις εύθραυστες ισορροπίες με τους συμμάχους των ΗΠΑ παίζεται η επόμενη μέρα στη Συρία. Με την αξιοπιστία αλλά και την ικανότητα του ΟΗΕ να κλυδωνίζονται ακόμη μία φορά, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία σε δύο επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με την ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη. Το δεύτερο με την αμερικανική στάση, δηλαδή αν θα αποφασίσουν τελικά οι ΗΠΑ να εμπλακούν στρατιωτικά εξαπολύοντας επιθέσεις, έστω και περιορισμένης εμβέλειας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και χωρίς την έγκριση των συμμάχων. Η Βρετανία, που θα έπαιζε τον ρόλο του βασικού εταίρου των ΗΠΑ σε αυτή την επιχείρηση, έχει βγει εκτός μετά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να υπόσχεται μόνο «ηθική συνδρομή». Η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ ζητεί απάντηση στο συριακό καθεστώς, όμως και εκεί όλα θα εξαρτηθούν από το ψήφισμα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Μπαράκ Ομπάμα, που έχει στα χέρια του μια καυτή πατάτα, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει όχι μόνο το Κογκρέσο και την αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά και τις συνέπειες της διατάραξης της ήδη εύθραυστης σχέσης με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή ακριβώς η σχέση είναι για τις ΗΠΑ πιο περίπλοκο -και από της Συρίας- ζήτημα που θα πρέπει να επιλύσει.

Η διεθνής κοινότητα περιμένει λοιπόν να δει αν και πότε οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν τελικά να εμπλακούν στην κρίση της Συρίας, εξαπολύοντας στρατιωτικές επιθέσεις. Ο Ομπάμα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ έκανε χρήση χημικών κατά πολιτών στις 21 Αυγούστου. Ο Αμερικανός πρόεδρος περιμένει τώρα την έγκριση του Κογκρέσου μετά το πράσινο φως που έλαβε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Παρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνη της σε αυτή τη νέα περιπέτεια, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Παρά την απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας, τα χέρια της κυβέρνησης Ομπάμα είναι δεμένα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Εκεί οι ισορροπίες είναι σύνθετες και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, καθώς ο αριθμός των αναποφάσιστων και στα δύο στρατόπεδα, των Ρεπουμπλικαν’ων και των Δημοκρατικών, δημιουργεί ένα σκηνικό ρευστότητας. Πολλοί βουλευτές αλλά και γερουσιαστές ανησυχούν ότι η επέμβαση ουσιαστικά θα ενισχύσει τους ακραίους ισλαμιστές. Ενδεικτικό αυτής της ανησυχίας είναι και το γεγονός ότι η απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας ελήφθη με 10 ψήφους υπέρ και επτά κατά ή αποχής, ενώ θέτει προθεσμία 60+30 ημερών (με παράταση έπειτα από νέα διαβούλευση), αποκλείοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε προοπτική χερσαίας αμερικανικής επέμβασης. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Εντουαρντ Μάρκεϊ, ο οποίος περιορίστηκε στο «παρών», καθώς πιστεύει ότι η πρόταση «υπερβαίνει τον στόχο του προέδρου να απαντήσει στη χρήση χημικών» και «θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ σε μία χώρα που ταλανίζεται από σεκταριστική βία». Τη Γερουσία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί με 54 έδρες σε σύνολο 100. Για το όριο των 60 «ναι» το ψήφισμα θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Στη Βουλή, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, ο αρχηγός τους Τζο Μπένερ και η αρχηγός των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι τάσσονται υπέρ της έγκρισης στρατιωτικής δράσης στη Συρία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές θα ακολουθήσουν. Στη Βουλή χρειάζεται πλειοψηφία 217 ψήφων για να περάσει ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα. Μέχρι στιγμής 350 βουλευτές και από τα δύο κόμματα δεν έχουν εκφράσει θέση. Εξήντα οκτώ είναι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα που έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της στρατιωτικής επέμβασης, ανάμεσά τους Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικανοί αλλά και μέλη του Tea Party.

Η Ρωσία στέλνει καταδρομικό

Η Ρωσία εμμένει στη στάση της και είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα γράφτηκαν για τον πάγο στη σχέση Ομπάμα – Πούτιν παρά για την ατζέντα της συνόδου του G20 στην Αγία Πετρούπολη. Η Ρωσία καταγγέλλει τις χώρες που κατηγορούν το καθεστώς Ασαντ για τη χρήση χημικών ότι σκοπίμως αγνοούν έκθεση Ρώσων εμπειρογνωμόνων που επιρρίπτει στους αντικαθεστωτικούς την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα που είχε γίνει τον Μάρτιο στο Χαλέπι. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα είχε καταστροφικές συνέπειες εάν πύραυλος χτυπήσει έναν μικρό αντιδραστήρα κοντά στη Δαμασκό που περιέχει ραδιενεργό ουράνιο και καλεί τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εκτιμήσει κατεπειγόντως τους κινδύνους. Η Μόσχα επέμεινε την Τετάρτη διά στόματος του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν έχει δικαίωμα να εγκρίνει τη χρήση βίας κατά της Συρίας χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι, εάν το πράξει, θα πρόκειται για «πράξη επιθετικότητας». Η Ρωσία πάντως στέλνει καταδρομικό στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αναλάβει τις ναυτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η (αδύναμη να αντιδράσει) Ευρώπη, ο πρόθυμος Ολάντ και οι σκληροί Τούρκοι

Αντίθετοι σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσαν την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης (στη Συρία), πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ρομπάι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έναρξη της συνόδου του G20. Ο ίδιος, αν και σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη, ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών του που συνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στρατιωτικό πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος «θα αποκαθιστούσε τις ισορροπίες» επί συριακού εδάφους, όμως όλα εξαρτώνται από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αν δηλαδή το Παρίσι θα συνδράμει τους Αμερικανούς σε επιχειρήσεις κατά της Δαμασκού. Ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου Τζιχάντ Λάχαμ ζήτησε από τη Γαλλία να μη βιαστεί να αναλάβει δράση κατά της Συρίας, η οποία κατηγορείται από το Παρίσι ότι προχώρησε στη χρήση χημικών όπλων. Το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι σε κάθε περίπτωση θα περιμένει πρώτα την Ουάσινγκτον να πάρει αποφάσεις. Μετά το κοινοβουλευτικό ναυάγιο του Κάμερον στο Λονδίνο, η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που είναι πρόθυμη να συνδράμει ενεργά τις ΗΠΑ σε επιχείρηση στη Συρία. Η Γερμανία διά της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στο καθεστώς Ασαντ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, ωστόσο έχει αποκλείσει γερμανική συμμετοχή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Τουρκία από την πλευρά της είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει με κάποιον τρόπο την αμερικανική επιχείρηση. Οπως λέει η Αν-Μαρί Σλότερ, πρόεδρος τoυ New America Foundation, η τουρκική υποστήριξη θα είναι δημόσια αλλά και αφανής. Η Σαουδική Αραβία πιθανολογείται ότι θα προσφέρει βοήθεια στους Αμερικανούς, χωρίς όμως να εμπλακεί άμεσα στις επιχειρήσεις. Κανείς δεν αποκλείει ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν μόνοι τους σε αυτή τη νέα περιπέτεια…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα