Microsoft: Το πιο έξυπνο deal για τα smartphones

Χαρακτηρίστηκε το νέο «χρυσό ντιλ» στον τομέα της τεχνολογίας κινητής, αλλά και ακόμη ένα επεισόδιο στον λεγόμενο «πόλεμο των smartphones»! Η εξαγορά από τη Microsoft του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Nokia (και των αδειών χρήσης των τεχνολογιών της για μία δεκαετία) αντί του ποσού των 5,44 δισ. ευρώ έχει σκοπό να ενισχύσει τις πεσμένες πωλήσεις των κινητών της διάσημης φινλανδικής κατασκευάστριας, τις οποίες αναλαμβάνει στο εξής ο αμερικανικός κολοσσός. Και κυρίως να φέρει τη Microsoft σε καλύτερη θέση στην αγορά των λεγόμενων «έξυπνων κινητών», στην οποία κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή οι ανταγωνίστριες Apple με το iPhone και το iOs και η Google με το λειτουργικό σύστημα Android.

Τα συμφέροντα της Microsoft και της Nokia… δέθηκαν αξεδιάλυτα τον Φεβρουάριο του 2011, όταν υπέγραψαν συμφωνία με την οποία τα smartphones της Nokia, τα περίφημα Lumia, επενδύθηκαν με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, το Windows. Παρά τη συμφωνία, οι πωλήσεις των Lumia δεν κατάφεραν να εκτοξευθούν, αντίθετα η χασούρα της Nokia έφτασε το 2012 τα 4 δισ. δολάρια. Ανθρωπος-κλειδί στη συγκεκριμένη συμφωνία υπήρξε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia Στίβεν Ελοπ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Microsoft, ο οποίος με την εξαγορά μετακομίζει στην παλιά του εταιρία. Και οι φήμες τον θέλουν να προαλείφεται για νέος διευθύνων σύμβουλός της, αφού ο Στιβ Μπάλμερ, o άνθρωπος που βρίσκεται τώρα στο τιμόνι της Microsoft, έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του έως το τέλος του έτους.

Στόχος της εξαγοράς από πλευράς Μicrosoft (μιας εξαγοράς που περιορίζει μελλοντικά τη Nokia στον τομέα των δικτύων, της πλοήγησης και της χορήγησης αδειών για τις πατέντες της) είναι να γίνει ευθέως ανταγωνιστική απέναντι στην Apple και την Google, που κατασκευάζουν οι ίδιες τις συσκευές κινητών, στις οποίες λειτουργούν τα προγράμματά τους. Μέχρι στιγμής, η Microsoft είχε συνάψει συμφωνίες με διάφορες εταιρίες για τη διάθεση του Windows Phone, με κυρίαρχη τη Nokia, όμως τα κέρδη από τις πωλήσεις των κινητών (μερίδιο των οποίων πήγαινε στην ιδιοκτήτρια του λειτουργικού συστήματος) δεν ήταν ικανοποιητικά. Αναλυτές αναφέρουν ότι η Nokia δεν είχε καταφέρει να πετύχει το «marketing» εκείνο, που θα προέβαλλε δεόντως το λειτουργικό σύστημα του αμερικανικού κολοσσού. Με την εξαγορά -αναφέρουν- η Microsoft ελπίζει ότι θα βρεθεί σε καλύτερη θέση απέναντι στις ανταγωνίστριές της, σε έναν τομέα στον οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμη να επικρατήσει.

Γιατί, όπως επισημαίνουν, λανσάροντας το Windows Phone το 2010, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει την επιτυχία του iPhone, που είχε κατακτήσει την αγορά ήδη από το 2007. Η Google, στη δική της προσπάθεια να φτάσει την Apple και το διάσημο «έξυπνο» κινητό της, αγόρασε και εκείνη την κατασκευάστρια Motorola. Τώρα είναι η σειρά της Microsoft να προχωρήσει στην αντίστοιχη πολυαναμενόμενη κίνηση.

Η «βασίλισσα» των λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές έχει μείνει «εκτός» της μεγάλης πίτας της αγοράς κινητών. Τώρα δείχνει ότι θέλει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Οπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση της εξαγοράς, επιθυμεί να δημιουργήσει συσκευές που θα αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες των Windows Phones, αλλά και να συνεχίσει να διαθέτει το σύστημα και σε άλλες κατασκευάστριες. Ομως η κίνηση αντιμετωπίστηκε κυρίως με σκεπτικισμό, κάτι που αντανακλάται και στο γεγονός ότι η αξία των μετοχών της έπεσε κατά 4,5% (την ώρα που οι μετοχές της Nokia είδαν άνοδο της τάξης του 40%). Και ενώ το περιοδικό «Wired Business» χαρακτηρίζει την εξαγορά «δούρειο ίππο» για την κατάκτηση της αγοράς κινητών και την «καλύτερη ευκαιρία» που έχει η Microsoft, οι περισσότεροι αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί.

Μάλιστα, ο Μαρκ Ρογκόφσκι του περιοδικού «Forbes» υποστηρίζει ότι η εξαγορά δεν θα τη βοηθήσει τελικά να ανταγωνιστεί τους δύο κολοσσούς των λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, η μεν Google (παρότι έχει αγοράσει τη Motorola) δεν έχει εστιάσει στο κομμάτι του hardware, αντίθετα δίνει μεγάλη σημασία στη στοχευμένη διαφήμιση και τη συνεχή παρουσία της στον τομέα των υπηρεσιών. Από την άλλη, η Apple, που έχει ρίξει το βάρος στις συσκευές iPhone, τις πουλά σε τιμές που της εξασφαλίζουν κέρδη τουλάχιστον 300 δολαρίων ανά συσκευή. Αντίθετα, η Microsoft μέχρι σήμερα κέρδιζε 10 δολάρια για κάθε Lumia που πουλούσε η Nokia και τώρα αναμένει να αυξήσει το κέρδος αυτό σε 40 δολάρια ανά συσκευή. Οπως αναφέρει, η στρατηγική της Nokia να πουλά σε χαμηλές τιμές εστιάζοντας σε αναπτυσσόμενες αγορές δεν αναμένεται να φέρει στον αμερικανικό κολοσσό των Windows και του Office τις απολαβές που περιμένει.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα