«Οχι άλλα μέτρα»

Ξεκάθαρο μήνυμα από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έστειλε στους δανειστές της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς: Οχι άλλα μέτρα! Δεν τα αντέχει η κοινωνία. Κάντε ό,τι υποσχεθήκατε, ήταν το περιεχόμενο της θέσης του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι και το πρώτο βήμα στην πορεία της χώρας για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Στην ομιλία του το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πήγε στη ΔΕΘ για να τάξει λαγούς με πετραχήλια, όπως γινόταν στο παρελθόν, και κάλεσε όλους να σκεφτούν «πού ήμασταν πέρυσι τέτοιον καιρό και πού είμαστε σήμερα», επισημαίνοντας ότι πέρυσι οι περισσότεροι στο εξωτερικό προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σήμερα οι ίδιοι προεξοφλούν το ακριβώς αντίθετο: την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση και τη βέβαιη παραμονή της στο ευρώ.

«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «τηρεί πλέον τα συμφωνηθέντα και πιάνει τους στόχους της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και οι δανειστές. Πιάνουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Πάμε δηλαδή καλύτερα από τον στόχο που είχε τεθεί. Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα πέρα απ’ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη. Αλλωστε, μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας» τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι το 2014 η φορολογική επιβάρυνση θα είναι μικρότερη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψέματα όσα λέγονται ότι θα χρειαστούν 20 ή περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα προ της κρίσης επίπεδα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα γίνει γύρω στο 2020, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά θετικοί παράγοντες που μπορεί να επισπεύσουν αυτή την εξέλιξη.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόθεσή του είναι να παραμένει ο ενιαίος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και ο χαμηλότερος ΦΠΑ για τα περισσότερα είδη, στόχοι που θα επιτευχθούν, όπως είπε, μόλις σταθεροποιηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Σε λίγο θα μπορούμε να πούμε τέλος και η εποχή των Μνημονίων. Οπου άλλοι καθόριζαν την πολιτική μας, γιατί οι ίδιοι δεν μπορούσαμε να περάσουμε ούτε μήνα χωρίς να μας δανείσουν». Αναφερόμενος στην έξοδο από την κρίση, τόνισε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν πως ο επόμενος χρόνος, το 2014, θα είναι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

«Μιζέρια»

Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για μιζέρια και σημείωσε: «Εμείς πετύχαμε ήδη όσα εκείνοι λένε ότι επιδιώκουν! Και τα επιτύχαμε όχι σε σύγκρουση με τους εταίρους μας, αλλά σε συμφωνία μαζί τους. Τα πετύχαμε όχι οδηγώντας σε έξοδο την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά διασφαλίζοντας την παραμονή της στην ευρωζώνη». Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «εκνευρίζονται οι γνωστοί προφήτες της καταστροφής, χάνουν την ψυχραιμία τους επειδή, ναι, είμαι αισιόδοξος. Αλλά τι νομίζουν; Εγώ δεν βλέπω την ανεργία; Δεν νιώθω τον πόνο; Δεν ξέρω ότι ο κόσμος ζορίζεται και υποφέρει;». «Αυτές οι φωνές της μιζέριας δεν προβλέπουν τα χειρότερα, επιθυμούν τα χειρότερα. Δεν στενοχωριούνται, αλλά θέλουν να μην πάμε καλά, επιδιώκουν να μην υπάρξει πρόοδος και εύχονται να μη γυρίσει η Ελλάδα τη σελίδα της ανάπτυξης, μόνο και μόνο για να κερδοσκοπήσουν κομματικά. Από δω, από τη Θεσσαλονίκη των αγώνων και της προόδου, τους απαντώ: Εχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα» συνέχισε.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και απέναντι σε όσους προσπαθούν, όπως είπε, να απαλλαγούν από την εθνική μας παράδοση και από την πολιτιστική μας ταυτότητα για να γίνουν τάχα «ψευτο-Ευρωπαίοι», απέναντι σε όσους τους ενοχλεί η σχολική Ιστορία και προσπαθούν να την ξαναγράψουν με απίστευτες στρεβλώσεις, απέναντι σε όσους τους ενοχλεί η θρησκευτική παράδοση της Ορθοδοξίας. «Τέλος όλα αυτά!» τόνισε απευθυνόμενος με νόημα στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο.

Εστειλε, τέλος, μήνυμα ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης στις γειτονικές χώρες, σημειώνοντας όμως χαρακτηριστικά: «Ανάπτυξη σημαίνει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία. Αλλά σταθερότητα σημαίνει ότι δεν γίνονται ανεκτές ούτε προκλήσεις ούτε αλυτρωτισμοί από γειτονικά κράτη. Εμείς πρώτοι θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Αλλά την ιστορική ταυτότητα της ελληνικής Μακεδονίας δεν τη διαπραγματευόμαστε». Τόνισε δε ότι η Ελλάδα πρώτη τείνει χέρι φιλίας και αναζητά κοινή προοπτική ανάπτυξης. «Αλλά με μονομερείς προκλήσεις η φιλία δεν μπορεί να σταθεί και συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα