Αλλαγή σελίδας στην Αυστραλία

Σαρωτική ήταν η νίκη του συντηρητικού συνασπισμού Φιλελευθέρων και Εθνικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Τόνι Αμποτ, ο οποίος γίνεται ο 28ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κερδίζοντας την εκλογική αναμέτρηση του Σαββάτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονταν ενώ η καταμέτρηση συνεχιζόταν, ο συνασπισμός κερδίζει 89 έδρες έναντι 57 των Εργατικών, οι οποίοι σημείωσαν το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων 107 ετών.

Η νίκη του Τόνι Αμποτ θεωρείται προσωπικός θρίαμβός του, ενώ, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές της χώρας, ο ίδιος έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον για δύο θητείες. Μάλιστα, λέγεται ότι με τη νίκη αυτή τιμωρείται το Εργατικό Κόμμα για την αδυναμία του να κυβερνήσει, η οποία καλλιεργήθηκε από τη διαρκή διαμάχη ανάμεσα στην Τζούλια Γκίλαρντ και στον Κέβιν Ραντ για την πρωθυπουργία.

Στην πρώτη του δήλωση ο Τόνι Αμποτ είπε ότι «η χώρα αποκτά επιτέλους κυβέρνηση έπειτα από έξι χαώδη χρόνια», τονίζοντας ότι «η Αυστραλία βρίσκεται υπό νέα διοίκηση».

Εκτός από καινούργιο πρωθυπουργό, η χώρα αποκτά και νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, για να δώσει «την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να ανασυντάξουν την παράταξη». Η ανάδειξη του νέου αρχηγού των Εργατικών ενδέχεται να γίνει τις ερχόμενες μέρες.

Ο 55χρονος Αμποτ, που δηλώνει φανατικός της άθλησης, ξεκίνησε την πρώτη μέρα της νίκης του κάνοντας βόλτα με ποδήλατο και είπε ότι είναι έτοιμος να ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έλθει σε συμβιβασμό με τους ανεξάρτητους βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο ομογενής Νικ Ξενοφών, ο οποίος έλαβε ρεκόρ ψήφων και η στήριξή του θα είναι απαραίτητη για να περνούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ενδέχεται να περιλαμβάνει δύο ομογενείς υπουργούς, τους Αθανάσιο Συνοδινό (Οικονομίας) και Σοφία Πανοπούλου – Μιραμπέλα (Βιομηχανίας).

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα