Συνέδριο για Ατομα ΜΕ Αισιοδοξία

Με τις αποσκευές τους γεμάτες επιδιώξεις για μια ζωή περισσότερο ανθρώπινη και ισότιμη, αναχώρησαν για το Στρασβούργο τα μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής στο Freedom Drive 2013, το συνέδριο που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Ανθρωποι νέοι, με όνειρα για τη ζωή που δεν «καθηλώνονται» σε κανένα αμαξίδιο, ενώνουν τις φωνές τους και ταξίδεψαν μαζί για να συμμετάσχουν στο συνέδριο (διοργανώνεται φέτος για 10η φορά) και στη μεγαλειώδη πορεία που πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση στο Στρασβούργο, κατά την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με βασικά τους αιτήματα το δικαίωμα στη χαρά και τη ζωή, οι 11 Ελληνες με σοβαρές αναπηρίες που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή ευελπιστούν με τη δράση τους να συντελέσουν στην αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατεί στην Ελλάδα για την κοινότητα. Η συμμετοχή τους στην πορεία και στο συνέδριο είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να καρποφορήσει, όπως υποστηρίζουν.

Στο Στρασβούργο τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ανάγκες της ανεξάρτητης διαβίωσης στη χώρα μας, να συμμετάσχουν στη συνδιαμόρφωση στρατηγικών για την ανεξάρτητη διαβίωση και να συζητήσουν με τους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα θέματα που τους απασχολούν. Πρωτίστως, όμως, αδημονούν να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με ομάδες ατόμων με αναπηρία από άλλες χώρες, για να επιστρέψουν με προτάσεις προς την Πολιτεία για πρακτικές που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Αττικό Νοσοκομείο.

Εμπνευστής της πρωτοβουλίας για την ελληνική συμμετοχή στο Freedom Drive 2013, ο 28χρονος Στέλιος Κυμπουρόπουλος είχε συμμετάσχει οικειοθελώς στο συνέδριο το 2009, αποκομίζοντας θετικές εμπειρίες: «Μου φάνηκε κάτι διαφορετικό και ήθελα να συμμετάσχει και η Ελλάδα. Επιδιώκουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για τις ζωές μας, ακόμα και μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Είμαστε νέοι που αγωνιζόμαστε και θέλουμε τα άτομα με αναπηρία μέσα στην κοινωνία και όχι στο περιθώριο».

Δημήτρης Καραναστάσης,

υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ο Δημήτρης Καραναστάσης στα 29 του χρόνια κάνει όνειρα για ακαδημαϊκή καριέρα. Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, εργάζεται για το διδακτορικό του στο ίδιο πανεπιστήμιο. «Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της ζωής των ατόμων με αναπηρία, όπως για παράδειγμα η προσβασιμότητα στους δρόμους, σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες ή κέντρα αναψυχής και παραλίες. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη στο σπίτι» αναφέρει.

Ευαγγελία Λαμπάρα,

γραφίστρια

Η αναπηρία της παρουσιάστηκε σε ηλικία επτά ετών και στα 12 της ήταν ήδη χρήστρια αμαξιδίου. Για την Ευαγγελία Λαμπάρα, όμως, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να «κυνηγήσει» τους στόχους της. Σπούδασε Γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας και σήμερα, στα 30 της, εργάζεται σε διαφημιστική εταιρία. Παράλληλα, σπουδάζει για το δεύτερο πτυχίο της, στη θεατρολογία: «Το να μπορώ να εργάζομαι ήταν ένα είδος ανεξιθρησκίας. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον αφιερώνω στο θέατρο».

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα