Διάγνωση του καρκίνου με ένα φύσημα!

Με ένα απλό, φτηνό, μη επεμβατικό τεστ αναπνοής θα μπορεί σε λίγο καιρό να ανιχνεύεται ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρίας, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Βαρκελόνη.

Τα υπάρχοντα διαγνωστικά μέσα που έχουν στα χέρια τους οι γιατροί για την ανίχνευση της ασθένειας είναι κυρίως τεστ αίματος και ούρων, τα οποία συμπληρώνονται από υπερήχους και ραδιογραφήματα στήθους. Με τη νέα μέθοδο όμως, οι άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα υψηλού ρίσκου θα μπορούν να εξετάζονται ετησίως, απλά… φυσώντας στο διαγνωστικό τεστ.

Η μελέτη βασίστηκε σε αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών που είχαν δείξει ότι τα ζώα είναι σε θέση να ανιχνεύουν ασθένειες με την όσφρησή τους. Οι επιστήμονες, λοιπόν, προσπάθησαν να αναπαράγουν αυτή την ικανότητα των ζώων, δηλαδή να δημιουργήσουν μια «ηλεκτρονική μύτη», η οποία να ανιχνεύει ευμετάβλητες οργανικές ενώσεις (VOCs) στα δείγματα αναπνοής.

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καθορίσει με μεγάλη ακρίβεια όλες τις ασθένειες με τις οποίες συνδέονται οι διάφορες ευμετάβλητες οργανικές ενώσεις, ωστόσο σε αυτή τη φάση είναι δυνατόν μέσω της «ηλεκτρονικής μύτης» να καθοριστεί εάν κάποιος είναι υγιής, εάν πάσχει από κάποια άλλη νόσο των πνευμόνων ή από καρκίνο.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες από τη Λετονία συνέλεξαν 252 δείγματα αναπνοής από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, 223 από ασθενείς που έπασχαν από κάποια άλλη νόσο των πνευμόνων, 265 από υγιείς, μη καπνιστές, και 210 δείγματα από υγιείς, μη καπνιστές. Εν συνεχεία, η «ηλεκτρονική μύτη» μπόρεσε με επιτυχία να εντοπίσει 128 άτομα που έπασχαν από καρκίνο, ενώ αντίστοιχα δεν είχε επιτυχία μόνο σε πέντε περιπτώσεις ασθενών. «Αποδείξαμε ότι είναι δυνατόν να εντοπίσει κανείς τον καρκίνο του πνεύμονα μόνο με ένα τεστ αναπνοής, το οποίο έχει μεγάλη ευαισθησία. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας μάς βοηθούν να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα αυτή τη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται» δήλωσε ο Μάρις Μπουκόφσκι, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Λετονίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα