Οι κάπες του Μετσόβου που ζήλεψε και ο Pierre Cardin!

Οι μάλλινες χειροποίητες κάπες, οι παραδοσιακές φορεσιές, οι ζώνες και τα ταγάρια που φτιάχνει εδώ και μισό αιώνα στο εργαστήριό του στο Μέτσοβο «περπάτησαν» στις πασαρέλες οίκων μόδας παγκοσμίου φήμης, κέρδισαν μια θέση στις σελίδες του γυναικείου αμερικανικού περιοδικού «Vogue» και προβλήθηκαν σε εκπομπές ξένων τηλεοπτικών δικτύων.

Ο 68χρονος Γιώργος Μπούμπας, ένας από τους τελευταίους τεχνίτες στην κατασκευή ελληνικών παραδοσιακών στολών, κόβει, ράβει και κεντάει υφάσματα για πολιτιστικούς συλλόγους και χορευτικά συγκροτήματα, όπως το Λύκειο Ελληνίδων, αλλά έχει στο πελατολόγιό του και κυρίες της… υψηλής κοινωνίας και τραπεζίτες από το εξωτερικό, που παραγγέλνουν μοντέρνες κάπες για να πηγαίνουν στα καθημερινά ραντεβού τους.

«Πριν από αρκετά χρόνια, χτύπησε την πόρτα μου ο οίκος μόδας Pierre Cardin. Μου παρουσίασαν σχέδια για 13 βραδινά φορέματα, που ήθελαν να τα συνδυάσουν με χειροποίητες κάπες και παραδοσιακά υφάσματα. Είχαμε κάνει φωτογραφίσεις για ξένα περιοδικά, έγιναν και παρουσιάσεις στο εξωτερικό, ωστόσο η συνεργασία δεν προχώρησε, επειδή ήταν αδύνατον να γίνει μαζική παραγωγή. Μπορούσα να φτιάχνω μόνο 50 σχέδια τον χρόνο, δεν είναι εύκολη δουλειά. Χρειάζεται μεράκι, υπομονή και προσοχή στη λεπτομέρεια» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Μπούμπας.

Από τον αργαλειό

Παιδί ακόμα, τρύπωσε στο εργαστήριο ενός τεχνίτη της περιοχής και έμαθε να υφαίνει στον αργαλειό, να φτιάχνει κεντήματα και να χειρίζεται τις πρώτες ύλες, με κυριότερη το μαλλί του προβάτου. «Παίρναμε το μαλλί και κάναμε όλη την επεξεργασία στο χέρι. Σήμερα τα υλικά έχουν αλλάξει, όπως και οι απαιτήσεις του κόσμου. Οι βοσκοί δεν φορούν κάπες, αλλά μπουφάν και αδιάβροχα. Οι καλύτεροι πελάτες μας είναι τα μέλη πολιτιστικών συλλόγων και οι ιδιώτες που διαθέτουν στολές-οικογενειακά κειμήλια και ζητούν αντίγραφα για τα παιδιά τους».

Η κατασκευή μιας κάπας ή παραδοσιακής φορεσιάς απαιτεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ώρες δουλειάς. «Υπάρχουν σχέδια που απαιτούν δουλειά ενός έτους. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τη συγκεκριμένη τέχνη. Πολλή δουλειά, που δεν φέρνει όμως… εύκολο χρήμα».

Στο εργαστήριό του στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, ο κ. Μπούμπας διατηρεί και μια συλλογή με αντίκες, παλαιά εργαλεία, ρούχα και κοσμήματα. «Θέλω να κρατήσω την τέχνη ζωντανή, να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας ζωής. Δυστυχώς, όμως, η Πολιτεία αδιαφορεί για τέτοιου είδους προσπάθειες».

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα