Λαθραίο ένα στα πέντε τσιγάρα

Ούτε η κρίση φαίνεται ικανή να κόψει τις κακές συνήθειες των περισσότερων Ελλήνων, αφού, παρά τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού, συνεχίζουν να… φουμάρουν μανιωδώς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ένα στα πέντε πακέτα που καπνίζεται στην Ελλάδα είναι λαθραίο.

Την ίδια στιγμή που κάποιοι προτίμησαν να σταματήσουν εντελώς την ασύμφορη και βλαβερή συνήθεια, το 20% των καπνιστών στράφηκε στη φθηνότερη -και ακόμα πιο βλαβερή- λύση του λαθραίου τσιγάρου, αλλά και στον χύμα καπνό, ο οποίος κερδίζει έδαφος μεταξύ των καπνιστών.

Το 2010 η κατανάλωση των λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας άγγιζε μόλις το 12,6%, το 2011 το 15,9% και το 2012 το 18,8%, αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2013 προβλέπουν αύξηση της κατανάλωσης λαθραίων προϊόντων καπνού, η οποία μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το 20%, επιφέροντας σημαντική απώλεια εσόδων στα ταμεία του κράτους από τους διαφυγόντες δασμούς, συνολικού ύψους 800.000.000 ευρώ.

Επιπτώσεις στην υγεία

Πάντως, μπορεί οι καπνιστές να γλιτώνουν μερικά ευρώ καπνίζοντας τσιγάρα αμφιβόλου προελεύσεως, ωστόσο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επιλογή στην υγεία τους. Οπως επισημαίνουν, στα λαθραία τσιγάρα υπερβαίνονται οι νόμιμες αποδεκτές τιμές σε μονοξείδιο του άνθρακος, πίσσα και νικοτίνη, καθώς ο καπνός που χρησιμοποιείται είναι χαμηλής ποιότητας και συχνά περιέχει έως και απορρίμματα, όπως σκόνες κ.ά. Επιπλέον, τα λαθραία τσιγάρα είναι συχνά επιπλέον επιβαρημένα με χημικά πρόσθετα αγνώστου προελεύσεως, βαρέα μέταλλα και άλλα αγροτοχημικά σκευάσματα, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε αυτά είναι κατώτερης ποιότητας από τα κανονικά.

Αγγελος Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα