Ρωσική πρωτοβουλία για εκτόνωση

Το Συριακό δεν ξυπνά μονάχα μνήμες από Ιράκ και Βιετνάμ, αλλά και από Λίβανο, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φισκ. Ο βετεράνος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Independent» στη Μέση Ανατολή παραλληλίζει την ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στη Συρία με εκείνη που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στον Λίβανο πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Τότε που οι Αμερικανοί υπολόγιζαν σε έναν στρατιωτικό «περίπατο» τριών ημερών -όπως σημειώνει- λαμβάνοντας το μέρος μίας από τις δύο πλευρές σε έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά καταλήγοντας να παραμείνουν εκεί μήνες και να θρηνούν θύματα.

Επιστροφή στο 2013, όπου -όπως φαίνεται- τα αμερικανικά παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, ενώ βίντεο με θύματα των χημικών -από πτώματα τυλιγμένα σε σεντόνια μέχρι ενήλικες και παιδιά που ταράζονται από σπασμούς και βγάζουν αφρούς από το στόμα- κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οπως τον γύρο του κόσμου κάνει και το «επικοινωνιακό οπλοστάσιο» αμφότερων πλευρών, το οποίο ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα μια ρωσική πρόταση να τεθεί υπό έλεγχο το αντίστοιχο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Για την ακρίβεια, ο «πόλεμος των συνεντεύξεων» μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μπασάρ αλ Ασαντ μαίνεται εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κονγκρέσο, ενώ ο Ασαντ έλεγε το «ναι» στον Πούτιν στην «ηθική του πρόταση» να θέσει τα χημικά όπλα της Συρίας υπό τον διεθνή έλεγχο.

Ομως οι ΗΠΑ εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους διά στόματος του Μπεν Ρουτς, σύμβουλου του Ομπάμα. «Η Ουάσινγκτον θέλει να εξετάσει την “αξιοπιστία” της ρωσικής πρότασης για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, διατηρεί επιφυλάξεις» τόνισε ο Ρουτς, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσουν τις πιέσεις που ασκούν στη Δαμασκό και έκανε λόγο για τακτική, η οποία έχει ως στόχο να καθυστερήσει την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ…

Και οι Σύροι αντάρτες, από τη μεριά τους, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «τέχνασμα» το συριακό χαιρετισμό της πρότασης του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ και κατηγόρησαν το καθεστώς Ασαντ ότι ψεύδεται, όταν υπόσχεται ότι θα παραδώσει το οπλοστάσιό του στη διεθνή κοινότητα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, όμως, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι Σύροι αντάρτες βρίσκονται πίσω από την επίθεση με χημικά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα