Νέα πρόκληση από τη Μ. Ρεπούση, που θέλει να (ξανα)γράψει Ιστορία

Επιβεβαιώνοντας ότι πολεμά μετά μανίας καθετί ελληνικό, η κυρία Ρεπούση ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο η Ελλάδα να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να ξαναγράψει την Ιστορία της προτάσσοντας όχι τα εθνικά στοιχεία, αλλά τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια! Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει εθνολαϊκιστές όσους δεν συμφωνούν μαζί της. «Αν ανοίξετε τα ευρωπαϊκά εγχειρίδια, θα δείτε τη σχετική υποχώρηση της εθνικής Ιστορίας απέναντι στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια, την απάλειψη στερεοτύπων που αφορούν τους εθνικούς “άλλους”, τη μετάβαση από μια ηρωική ιστορία σε μια προβληματισμένη ιστορική εκδοχή» είπε η κυρία Ρεπούση, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα παραδείγματα πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Να διδάσκει δηλαδή μια Ιστορία βασισμένη στα πρότυπα της παγκοσμιοποποίησης, με απαλειφή της μνείας των ηρώων.

Το ρεσιτάλ Ρεπούση είχε και συνέχεια. Αμέσως μετά η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. χαρακτήρισε νεκρή γλώσσα τα αρχαία ελληνικά, ζητώντας να είναι η διδασκαλία τους υποχρεωτική μόνο για όσους επιθυμούν τις κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο. «Είναι νεκρές γλώσσες τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά. Τι θέλει τώρα η ελληνική Βουλή; Να εξαιρέσει τα αρχαία ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες; Οποιος τολμά να πάει κόντρα στο ρεύμα στοχοποιείται ως εθνομηδενιστής. Σας ζητώ να προχωρήσετε σε μια γενναία μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Αν θέλετε να αναβιώσετε τα αρχαία, είναι καλύτερο να αναδείξουμε τα μουσεία και τον πολιτισμό και όχι τα αρχαία ελληνικά» είπε η κυρία Ρεπούση απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος απέρριψε τα επιχειρήματα Ρεπούση, μη διστάζοντας να φωτογραφίσει την ομιλία της ως μια ομιλία φανατισμού: «Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μια νεκρή γλώσσα. Εξελίσσονται και έχουν συνέχεια. Ακόμα και κορυφαίοι δημοτικιστές, όπως ο Δελμούζος, δίδασκαν την αρχαία ελληνική. Και καλό θα ήταν ιδεολογικά φορτισμένα θέματα να τα χειριζόμαστε με νηφαλιότητα» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Η κυρία Ρεπούση δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός συζήτησης τα Θρησκευτικά. Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να κλείνουμε το μάτι στους μητροπολίτες, υποστήριξε το ουδετερόθρησκο σχολείο και παρέπεμψε όποιον επιθυμεί ορθόδοξη κατήχηση όχι στα σχολεία, αλλά στα κατηχητικά.

Γ. Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα