Τα θρανία της οργής!

Εν μέσω πολεμικού κλίματος και με τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά μόνο για λίγα 24ωρα ξεκινά σήμερα το νέο διδακτικό έτος. Από την ερχόμενη Δευτέρα οι καθηγητές βάζουν «λουκέτο» στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και, όπως όλα δείχνουν, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων. Ηδη τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή της η Ολομέλεια των προέδρων της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από τις 16 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και τις υποχρεωτικές μετατάξεις των διδασκόντων. Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς από τις συνολικά 85 τοπικές ενώσεις (ΕΛΜΕ) οι 72 υπερψήφισαν την πρόταση, έξι καταψήφισαν και επτά ψήφισαν λευκό. Η πρόταση που υιοθέτησαν οι τοπικές ενώσεις ήταν αυτή της πλειοψηφούσας παράταξης της ΟΛΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι, παρότι δεν συνηθίζεται, οι παρατάξεις «κατέβηκαν» με διαφορετικές εισηγήσεις εκ των οποίων επικράτησε αυτή των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΡΙΖΑ). Η παράταξη Αγωνιστικές Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πρότεινε απεργία διαρκείας, η ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) 48ωρη απεργία στις 12- 13 Σεπτεμβρίου και Γενική Συνέλευση για επανεκτίμηση της κατάστασης, η ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ), δύο 48ωρες απεργίες στις 18-19 Σεπτεμβρίου και στις 25-26 του μήνα, και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) μία 48ωρη.

Χθες είχαν συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους, ενώ σήμερα θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ενδεικτική των διαθέσεων των δασκάλων ήταν η δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ Χαράλαμπου Κόκκινου: «Θα συμπορευθούμε με τους καθηγητές». Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη τελική απόφαση για τη στάση που θα τηρήσουν οι διδάσκοντες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ληφθεί αύριο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Νίκος Παΐζης, ο οποίος έκανε λόγο για «θερμό συναδελφικό κλίμα» κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ομοσπονδιών, προσθέτοντας ότι τα αιτήματά τους δεν είναι συντεχνιακά αλλά «έχουν ως στόχο την αποτροπή μιας πρωτοφανούς εθνικής τραγωδίας που θα προκληθεί από την κατάρρευση της εκπαίδευσης». Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ και πορεία προς τη Βουλή την ώρα της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου, το περιεχόμενο του οποίου, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μεταρρύθμιση στον χώρο της παιδείας.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα