Ερχεται το νομοσχέδιο για τα γενόσημα

«Μεγάλη παρέμβαση» για τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα φάρμακα, που είναι στα σκαριά, με σκοπό τη μεγαλύτερη διείσδυση των εν λόγω σκευασμάτων στην αγορά σε ποσοστό 60% από 20% που είναι σήμερα.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, πριν από το ραντεβού του με την τρόικα θα δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει κίνητρα σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους, προκειμένου να επιλέγουν τα γενόσημα αντί τα πρωτότυπα σκευάσματα.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την υπουργική απόφαση, με την οποία όσοι φαρμακοποιοί διαθέτουν γενόσημα σε ποσοστό 60% θα απαλλάσσονται από το κλιμακωτό rebate (υποχρεωτική έκπτωση). Ταυτόχρονα οι ασθενείς θα πληρώνουν μόνο τη μισή συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων, που σήμερα προσδιορίζεται στο 25%. Αντίθετα, εάν επιλέγουν να αγοράζουν το πρωτότυπο, που έχει λήξει η πατέντα του, τότε θα πληρώνουν όλη τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή μέχρι τη λιανική τιμή.

Ανοιξε θέμα

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου άνοιξε το θέμα για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων καθώς, όπως είπε, «αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι ως παρατήρηση από την τρόικα. Μας λένε γιατί οι Ελληνες ασφαλισμένοι έχουν 25% συμμετοχή στα φάρμακα, όταν στην Πορτογαλία, που είναι αριθμητικά ίδιος ο πληθυσμός, η συμμετοχή των Πορτογάλων στα φάρμακα είναι 38%».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει ξεκαθαρίσει στους ξένους αξιωματούχος ότι το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων ασφαλισμένων στα φάρμακα δεν αυξάνεται, δέσμευση που μένει να αποδειχθεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα