Και νέα ήττα για τον Στουρνάρα!

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ισχύει ήδη από χθες, έδωσε η κυβέρνηση λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας 900 εργαζομένων στα ΕΑΣ, οι οποίοι είχαν να δουν το χρώμα του χρήματος για περισσότερο από οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με την πράξη, τα ΕΑΣ αποκτούν προσωρινά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα έως την 31η Οκτωβρίου 2013, χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, με αποκλειστικό σκοπό την είσπραξη οφειλομένων από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω παράδοσης στρατιωτικού υλικού στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.). Οπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ρύθμιση δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία, ήταν ωστόσο επιτακτική ανάγκη ώστε τα ΕΑΣ να μπορέσουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα και να τα διαθέσουν για τη μισθοδοσία των 900 εργαζομένων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα ΕΑΣ είχαν δεχτεί παραγγελίες και είχαν παραδώσει υλικό στις Ε.Δ., χωρίς όμως να μπορούν να εισπράξουν, καθώς δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η εμπλοκή αυτή είχε αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα ώστε να αποπληρωθεί η μισθοδοσία, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν μήνες να πληρωθούν.

Αυτό ωστόσο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το πολιτικό θρίλερ που εξελίχθηκε ώσπου η πράξη να πάει τελικά στο Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά και η αδιανόητη έως προκλητική στάση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δεν υπέγραφε την πράξη, με το αιτιολογικό ότι -κρατηθείτε- έπρεπε να μάθει πρώτα τη γνώμη της τρόικας.

Η «εμπλοκή», με τον Γιάννη Στουρνάρα να στυλώνει τα πόδια για χάρη της τρόικας, παρά το γεγονός ότι 900 άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Οσα έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας έφτασαν έως το Μαξίμου, το οποίο εξοργίστηκε από τη στάση του υπουργού Οικονομικών (δεύτερη φορά ύστερα από την απόπειρα Στουρνάρα να δώσει νέες εξουσίες στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μέσω τροπολογίας) και ξεκαθάρισε ότι η πράξη θα εκδοθεί. Ηταν, μάλιστα, έτοιμο το σχέδιο Β’, το οποίο προέβλεπε υπογραφή της πράξης από τον κ. Σταϊκούρα. Επειδή ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε απρόβλεπτες εξελίξεις, αυτοί που ανέλαβαν να μεταπείσουν τον ανυποχώρητο υπουργό Οικονομικών ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, οι οποίοι με ιδιαίτερη ένταση διαμήνυσαν στον κ. Στουρνάρα ότι δεν έχει περιθώρια να μην υπογράψει την πράξη.

Οι διαπραγματεύσεις, μάλιστα, έφτασαν ένα βήμα πριν από τη ρήξη, αφού οι κυβερνητικοί παράγοντες εξοργίστηκαν με τα καμώματα του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επιμένει να παρουσιάζεται… τροϊκανότερος των τροϊκανών και να ζητά την έγκριση της τρόικας ακόμα και σε θέματα στα οποία η τρόικα δεν έχει λόγο. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Στουρνάρας διείδε ότι οι συνομιλητές του δεν ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και αποφάσισε να υπογράψει την πράξη.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα