Ακόμα πιο σκληρό χαράτσι

Χαράτσι στα ακίνητα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με μόνη εξαίρεση την πρώτη κατοικία των ανέργων σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών από το 2014!

Το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα προβλέπει κατά τις πληροφορίες ότι από το χαράτσι θα εξαιρείται μόνον η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία που ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο ή σε άνεργο που επιδοτείται για περισσότερους από έξι μήνες και έχει οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Δηλαδή το νέο χαράτσι θα επιβληθεί και σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι οποίοι ως σήμερα εξαιρούνται από τους φόρους των ακινήτων! Δηλαδή άγαμοι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή έγγαμοι φορολογούμενοι με εισόδημα έως και 8.000 ευρώ, που σήμερα τυγχάνουν διευκολύνσεων για την πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ), θα καταβάλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από το 2014, παρά την οικονομική τους αδυναμία.

Το χαράτσι του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι πιο άγριο, καθώς η τρόικα απαιτεί τώρα να εισπραχθούν 4,15 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά!

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων, οι οποίες σήμερα δεν υπάγονται στο «χαράτσι», αλλά και όσοι έχουν μονοκατοικίες -κυρίως εξοχικά- διότι θα πληρώνουν φόρο για το σπίτι αλλά και πρόσθετο φόρο για το υπόλοιπο οικόπεδο.

Ο νέος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από 1/1/2014 στις κατοικίες, στα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων ή των στρεμμάτων κι όχι με βάση την αντικειμενική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων.

Η πρόταση προβλέπει τη φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας. Ο Ενιαίος Φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φτάνουν έως τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ. Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του Ενιαίου Φόρου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος. Θα εφαρμόζεται δηλαδή το ίδιο «ισοπεδωτικό» σύστημα υπολογισμού που ισχύει και στην περίπτωση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται μέσω λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα