Νεκρές, διχαλωτές γλώσσες

Ας υποθέσουμε ότι εις παίκτης ποδοσφαιρικής ομάδος, Ω Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, ονόματι Ιωήλ Σκαρδαμπαστούμπαης, σέντερ φορ με επιδόσεις ημίσεος γκολ ανά έτος (5 τέρματα σε 10 χρόνια καριέρας), δηλώσει: «Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι πουθενάς. Είναι για ν’ ανοίξει κάναν πάγκο στην Αθηνάς να πουλάει λεμόνια ή να γίνει βοηθός τυροπιτά στο Ζεφύρι. Δεν θα έπρεπε να τον λένε Ιμπραΐμοβιτς αλλά Ρεντιγκότιτς γιατί ο άνθρωπος είναι παλτό, ρεντιγκότα. Του ρίχνω στ’ αυτιά και προτείνω καμιά αθλητική φυλλάδα να μην ξαναγράψει τίποτα για την πάρτη του. Εδώ υπάρχω ολόκληρος ΕΓΩ που ξέρω μπαλίτσα και χαλάω κόσμο, ρίχνω τα τσιμέντα και σπάω καρδιές στο γήπεδο και δεν έχω δει μονόστηλο ούτε στην εφημερίδα “Μενίδι Τρίμπιουν”. Δεν είναι άδικο;»

Το φυσιολογικό, έπειτα από ένα τέτοιο ξέσπασμα οργής και απώλειας αυτογνωσίας, θα ήταν τα ΜΜΕ να περάσουν την είδηση εκεί όπου της αξίζει: στον κάλαθο των απορριμμάτων. Ή, έστω, σε στήλες που ειδικεύονται στην ευτράπελη πλευρά της ζωής, αφιερώνοντας μια αρμαθιά σκωπτικές λέξεις. Αν ασχολούνταν πολύ και έβγαζε κι η ΕΠΟ σειρά ανακοινώσεων υπέρ ή κατά του Σκαρδαμπαστούμπαη, αυτό κάτι κακό θα σήμαινε για τη χώρα.

Οσοι ζωντανοί

Το «μέτρο άριστο», το οποίο θα έπρεπε να διακρίνει τον τόπο που το λάνσαρε στην παγκόσμια κοινότητα, δεν φαίνεται να υπάρχει. Βγήκε μια κυρία ενός κόμματος, που χαρακτήρισε την τραγική εικόνα στον λιμένα της φλεγόμενης Σμύρνης «συνωστισμό», και πρότεινε στη Βουλή (που την ανέχεται) να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών επειδή είναι «νεκρές». Είπε κι άλλα πολλά παρόμοια, που μπορεί να τα περιμένει κάποιος από μια κυρία του «συνωστισμού». Η λέξη «νεκρές», την οποία χρησιμοποίησε για τις γλώσσες που πάνω τους στηρίχθηκε ολόκληρο το επιστημονικό και πολιτισμικό εποικοδόμημα του πλανήτη, αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει. Πρέπει κάποιος να είναι ζωντανός για να αποφανθεί ότι κάτι που βλέπει, ακούει, αισθάνεται είναι «νεκρό». Η κυρία αυτή του λεγάμενου κόμματος μάλλον νιώθει ζωντανή τη δική της γλώσσα και είπε για τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά ότι πέθαναν. Καλό για εκείνην, αναμφίβολα. Να ζει να τη χαίρονται οι φίλοι, ο αρχηγός και οι ψηφοφόροι της.

Για εμάς, και μερικά δισεκατομμύρια κατοίκους της Γης, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά μάς φαίνονται πιο ζωντανά από την άποψή της.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα