Γκάφα από το ΔΝΤ με τον βιαστικό Πολ Τόμσεν

Γκάφα… ολκής από το ΔΝΤ, που ανακοίνωσε αρχικά την επιστροφή του Πολ Τόμσεν στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα όμως που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Υστερα από αυτό το ΔΝΤ έβγαλε διορθωτική ημερομηνία για τις 23, μία μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η τρόικα επιστρέφει στη χώρα μας σε… δόσεις. Και αυτό γιατί οι άλλοι δύο εκπρόσωποι, της ΕΚΤ και της Ε.Ε., Κλάουζ Μαζούχ και Ματίας Μορς, φτάνουν στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου χθες, κράτησε χθες κλειστά τα χαρτιά του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επικείμενη αξιολόγηση να είναι «κόλαση» για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς απάντησε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει τι θα συμβεί και επανέλαβε ότι, όπως πάντα, θα γίνει καταγραφή της προόδου. Το ίδιο «ανοιχτός» ήταν και στο θέμα που αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του Ελληνα πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ο κ. Ράις δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σε ερώτηση για την εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα στα επίπεδα του 28% σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο με την ανεργία και ειδικά με την ανεργία των νέων και ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο μονοπάτι που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για πρόσθετη στήριξη, είπε ότι το Eurogroup έχει δεσμευτεί να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα από αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα. «Κατά την αναθεώρησή μας, θα συζητήσουμε τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο και θα δούμε πού βρισκόμαστε» τόνισε ο κ. Ράις.

Τέλος, μοίρασε συγκρατημένα μπράβο στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι από την αξιολόγηση που έγινε τον Ιούλιο οι ελληνικές Αρχές συνέχισαν να κάνουν αξιέπαινη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο σκέλος των θεσμικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα