Ενα νέο κράτος νεόπτωχων!

Σε ήπειρο νεόπτωχων μετατρέπεται η Ευρώπη, που βαδίζει με σταθερά βήματα προς έναν σύγχρονο Μεσαίωνα. Αποκαλυπτική, χωρίς δυστυχώς να προκαλεί αίσθηση, η έκθεση της Oxfam, που εκτιμά ότι 146.000.000 άνθρωποι θα βρεθούν στο κατώφλι της φτώχειας έως το 2025, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια συνταγή της άγριας λιτότητας. Η οργάνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «τρομερή κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και αναφέρει ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια «χαμένη δεκαετία», καθώς οι πολίτες που θα ζουν σε κατάσταση ένδειας έως το 2025 αναμένεται να αυξηθούν έως και κατά 25.000.000. Η βρετανική οργάνωση σημειώνει ότι πολλές κοινωνίες της γηραιάς ηπείρου θυμίζουν πλέον την καταστροφή που επέφεραν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ σε πολλές φτωχές χώρες την τελευταία 25ετία στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Εκεί οι χώρες υποχρεώθηκαν να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και να απελευθερώσουν τις αγορές τους τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ωστόσο οι πολιτικές αυτές απέτυχαν: «Ηταν ένα φάρμακο που στόχευε στη θεραπεία του ασθενούς, σκοτώνοντάς τον. Δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί ξανά αυτό» αναφέρει η έκθεση. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης Μακ Λόσον επισήμανε το παράδειγμα της Ελλάδας. «Ιδρυθήκαμε το 1942 λόγω του λιμού στην Ελλάδα. Κανείς δεν θα πίστευε ότι 70 χρόνια μετά θα ήμασταν εδώ και θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα σε τρομερή κατάσταση». Η έκθεση επισημαίνει ότι οι μόνοι που ωφελούνται από τη λιτότητα είναι όσοι βρίσκονται στο 10% των πιο πλουσίων, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, την ώρα που οι φτωχοί γίνονται ακόμα φτωχότεροι. Η επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Oxfam Νατάλια Αλόνσο κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., οι οποίοι συναντώνται σήμερα, Παρασκευή, στη Λιθουανία να αλλάξουν πορεία και να υιοθετήσουν μια ριζοσπαστική νέα ατζέντα πιο προοδευτικής φορολογίας, να διασφαλίσουν ότι οι πλούσιοι πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί ως προς το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών, να αυξήσουν τις επενδύσεις και να προστατεύσουν τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση από τις περικοπές.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα