Η πείνα θερίζει στη δυτική Θεσσαλονίκη

Ταλαιπωρημένα μάτια, χέρια που τρέμουν από την πείνα, γυμνά πόδια και σκισμένα ρούχα. Χιλιάδες άνθρωποι στη δυτική Θεσσαλονίκη πεινούν. Χάνουν δουλειά και σπίτι εξαιτίας της κρίσης, μένουν στον δρόμο. Νηστικοί, αντιμετωπίζουν κακουχίες και προσπαθούν να επιβιώσουν. Μόνη ελπίδα έχουν τον Θεό. Περνούν το κατώφλι ιερών ναών και ζητούν βοήθεια από την Εκκλησία.

Μόλις σε τρία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στα συσσίτια της Ιεράς μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως έχει πενταπλασιαστεί.

«Η κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν αντέχει άλλο. Η κρίση έχει γονατίσει τους πολίτες, τους οδηγεί στην εξαθλίωση και την πείνα. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν στους ναούς για ένα πιάτο φαγητό. Ερχονται και ζητούν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα ή το ενοίκιο. Η Εκκλησία απλώνει το χέρι για να τους βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει» τονίζει στη «δημοκρατία» ο πατέρας Στέφανος Βασιλείου, υπεύθυνος του φιλόπτωχου ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Τα στοιχεία της μητρόπολης για τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν στα συσσίτια συγκλονίζουν. Τον Δεκέμβριο του 2010 σιτίζονταν 1.387 άτομα, τον Δεκέμβριο του 2011 συνολικά 2.445 και το 2012 σιτίζονταν 5.248 άτομα. Τον Μάιο του 2013 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 6.249 ανθρώπους.

«Ανησυχούμε γιατί πιστεύουμε πως ο αριθμός των συνανθρώπων μας που πεινούν είναι μεγαλύτερος. Πολλοί ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Προσπαθούμε να τους εντοπίσουμε και με διακριτικό τρόπο να γεμίσουμε το τραπέζι τους» σημειώνει ο πατέρας Στέφανος.

Επισημαίνει ότι η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως λειτουργεί παράλληλα Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου διατίθενται τρόφιμα σε άπορες οικογένειες.

Ακριβώς δίπλα από το παντοπωλείο υπάρχει ένας χώρος με ρούχα, «Ο χιτών», όπως ονομάζεται. «Από εκεί οι άποροι μπορούν να προμηθεύονται ρούχα και παπούτσια. Είναι όλα καινούργια και διατίθενται χάρη στη γενναιοδωρία και την ευαισθησία ορισμένων συνανθρώπων μας. Εχουμε δώσει ακόμη και νυφικό για να το φορέσει η κόρη μιας οικογένειας με 18 παιδιά» συμπληρώνει ο πατέρας Στέφανος.

Τον ερχόμενο μήνα στην οδό Λαγκαδά θα γίνουν και τα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου της μητρόπολης. Την κορδέλα θα κόψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. «Πολλοί κάτοικοι χάνουν την ασφάλισή τους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα Ταμεία. Τα παιδιά τους χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Εκκλησία», λέει ο πατέρας Στέφανος, «δεν μπορεί να μείνει άπραγη».

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα