Και τα παιδιά (!) δίνουν ραντεβού με την τέχνη

Κάθε γωνιά και κάθε σπιθαμή του Πάρκου Ελευθερίας στις 15 Σεπτεμβρίου θα γεμίσει με πολιτισμό. Ενα… υπαίθριο φεστιβάλ θα στηθεί την προσεχή Κυριακή στην καρδιά της Αθήνας και υπεύθυνοι για τη διοργάνωσή του είναι 20 μουσεία και πολιτιστικοί φορείς της πρωτεύουσας, οι οποίοι προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους να «ρίξουν» μια ματιά στον κόσμο των φετινών εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, δίνοντάς τους μάλιστα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτά δωρεάν!

Το ραντεβού για τις «Δράσεις πολιτισμού» -όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται τα συγκεκριμένα δρώμενα- έχει δοθεί για τις 10.30, ενώ μέχρι τις 19.30 το αλσύλλιο θα μεταμορφωθεί σε μια δημιουργική αλάνα, ένα καλλιτεχνικό χωνευτήρι για τους νεαρούς και εκκολαπτόμενους εικαστικούς. Σε πολλά από τα προγράμματα, μάλιστα, είναι δυνατή και η συμμετοχή των μεγάλων, οι οποίοι καλούνται να συναγωνιστούν σε επιδεξιότητα και φαντασία τα παιδιά!

Τι ακριβώς θα συμβεί στους χώρους του πάρκου την Κυριακή;

Κάθε πολιτιστικός οργανισμός που παίρνει μέρος στη δράση αυτή ανοίγει τα χαρτιά του και δίνει μια πρώτη γεύση του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα φιλοξενεί όλη τη σεζόν στις αίθουσές του. Ζωγραφικοί πειραματισμοί, περίτεχνες κατασκευές, μαθήματα όπερας αλλά και ταχύρρυθμα σεμινάρια για το πώς να μάθει κανείς να φτιάχνει μεγάλες και πολύχρωμες φυσαλίδες περιλαμβάνονται στο πλούσιο πολιτιστικό μενού!

Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, για παράδειγμα, «κατεβαίνει» στο πάρκο με τρία προγράμματα. Ενα από αυτά είναι και η συμμετοχική όπερα, όπου λυρικοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν γνωστές άριες συντροφιά με το κοινό. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί και ένα ζωγραφικό οδοιπορικό στην ιστορία της τέχνης, που είναι αυστηρά «διά ανηλίκους» (παιδιά, δηλαδή, 6-12 ετών), αλλά και μια εικαστική δράση για μικρότερους ανήσυχους καλλιτέχνες, ηλικίας 2-4 ετών.

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ιδρυμα Οικ. Γ. Ψαροπούλου δίνει ζωή στα «Παραμύθια μυθιακά με πηλό πλασμένα», ενώ το αντίστοιχο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών μάς μιλάει για τα «Σκιάχτρα» και τον ρόλο τους ως «φρουρών» της υπαίθρου.

Τη θέση των μαθηματικών στη «Φύση και την τέχνη» διερευνά το Μουσείο Ηρακλειδών, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, την ώρα που το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» προσκαλεί τους συμμετέχοντες να… φιλοτεχνήσουν, με τη δική τους καλλιτεχνική ματιά, ένα πορτρέτο του σπουδαίου Ελληνα πολιτικού.

Και επειδή εκπαιδευτική δράση χωρίς παράσταση θεάτρου σκιών δεν γίνεται, η Συλλογή φιγούρας θεάτρου σκιών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων διοργανώνει μια επίδειξη Καραγκιόζη. Ο θίασος μαθητών «Σωτήρης Χαρίδημος» θα επιχειρήσει να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο των… σκιών, όπου ο Χατζηαβάτης και το Κολλητήρι έχουν τον πρώτο λόγο. Ακόμη, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο παρουσιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο στις φυσαλίδες, αλλά και στον τρόπο κατασκευής τους.

Η ιστορία της πρωτοβουλίας

Η πρωτοβουλία των δράσεων αυτών ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων της Αθήνας. Πρόκειται για έναν φορέα στον οποίο ανήκουν οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η ημερομηνία «γέννησης» του δικτύου ήταν στις 25 Νοεμβρίου 2009, με τη συμμετοχή 18 φορέων, ενώ σήμερα τα μέλη του έχουν φτάσει τα 29 στον αριθμό. Οπως υποστηρίζουν, στόχος των προγραμματισμένων αυτών δρωμένων είναι να προβληθούν οι πλουραλιστικές εκδηλώσεις τους.

Info: Οι «Δράσεις πολιτισμού» θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Ελευθερίας την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Ωρα έναρξης: 10.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.athensmuseums.net.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα