Πορτογαλία: Σφίγγει η θηλιά!

Σε ακόμη πιο άγρια λιτότητα οδηγείται η Πορτογαλία μετά την απόρριψη του αιτήματος της Λισαβόνας για χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του 2014 από το Eurogroup. Στέλνοντας μήνυμα στην πορτογαλική κυβέρνηση, από το Βίλνιους της Λιθουανίας, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πρέπει να εμμείνει στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος. Κατά την προσέλευσή του στο άτυπο Eurogroup, ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε: «Είναι σημαντικό να μείνουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει εντός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των στόχων για το έλλειμμα. Δεν νομίζω ότι είναι καλό σημάδι να συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να μειωθούν ή να αυξηθούν οι στόχοι. Ο έξω κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι η Πορτογαλία και η κυβέρνησή της είναι δεσμευμένες για όσα πρέπει να γίνουν, για όσα έχουν συμφωνηθεί».

Μια ημέρα νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάολο Πόρτας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υποστήριζε ότι ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014 θα πρέπει να τεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για το 4% που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές. Κι αυτό ενώ την Πέμπτη η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη μείωση των συντάξεων του δημοσίου κατά 10% για ποσά άνω των 600 ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα. Το μέτρο θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε ήδη το υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο. Οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στο εργασιακό εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης συμμαχίας της Κεντροδεξιάς για τη μείωση των κρατικών δαπανών στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Πορτογαλίας. Κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των δανειστών της Πορτογαλίας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα την επόμενη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος.

Ηδη πάντως το πρόγραμμα όπως εφαρμόζεται έχει οδηγήσει την πορτογαλική κοινωνία σε αδιέξοδο. Στις αρχές της εβδομάδας η ομοσπονδία τροφίμων της χώρας ανακοίνωσε ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, περίπου 2.000.000 άνθρωποι στην Πορτογαλία ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ πολλές οικογένειες στην κυριολεξία πεινούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα