Περικοπές σοκ για τις επικουρικές των δημοσιογράφων

Πρόταση-σοκ για μείωση των επικουρικών συντάξεων έως 50% έχει κατατεθεί στο Δ.Σ. του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Η πρόταση γίνεται στο πλαίσιο περιορισμού του τεράστιου ελλείμματος που σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες έχει υπερβεί τα 23.000.000 ευρώ.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί στο Δ.Σ. και η οποία αναμένεται να συζητηθεί κατά την επόμενη, κρίσιμη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη, στηρίζεται στη δημιουργία ανώτερου πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα 600 ευρώ τον μήνα.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ειδικά οι συντάξεις που κυμαίνονται από 900 έως 1.300 ευρώ, και οι οποίες χορηγούνται σε 180 συνταξιούχους, να υποστούν πετσόκομμα που θα φτάνει έως και το 50%. Για τη μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων, όμως, που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις έως 500 ευρώ, η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι να επιβληθούν μειώσεις από 5% έως 7% το πολύ. Συνολικά το Ταμείο έχει 2.300 συνταξιούχους και υπολογίζεται ότι με τις παραπάνω περικοπές θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση από 6.000.000 έως 8.000.000 ευρώ.

Οι περικοπές, όμως, δεν σταματούν εδώ. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη διοίκηση είναι και η περικοπή μισθών σε διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτικό προσωπικό και συμβεβλημένους γιατρούς του Ταμείου. Στόχος είναι να μη θιγούν μισθοί έως 1.500 ευρώ τον μήνα, αλλά να υπάρξουν περικοπές που θα φτάνουν πάλι το 50% για όσους λαμβάνουν αποδοχές άνω των 4.500 ευρώ σε μηνιαία βάση. Υπολογίζεται ότι έτσι θα εξοικονομηθούν έως 1.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση από τους 140 εργαζομένους που βρίσκονται στην Αθήνα και τους 17 που είναι στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, στο Ταμείο έχει ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέων συμβάσεων με όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, με τα οποία υπήρχε συνεργασία ως τώρα. Γίνεται λόγος για πιθανή εξοικονόμηση άλλων 3.000.000 ευρώ ετησίως από αυτή τη διαδικασία. Ταυτόχρονα, εξετάζονται μία προς μία όλες οι καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση της διοίκησης και αφορούν περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι εκμεταλλεύονταν την ιδιότητα του γιατρού και έστελναν ασφαλισμένους στις κλινικές με τις οποίες έχουν παράλληλη συνεργασία, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Ετσι εμφανίζονταν υπέρογκα κόστη από αυξημένα νοσήλια για παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με θεραπευτική αγωγή. Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ήδη εμφανίσει και περιπτώσεις ιδιωτικών νοσοκομείων που χρέωναν διπλάσια τις τιμές ακριβών φαρμάκων σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που επίσης αύξανε πολύ τις δαπάνες του Ταμείου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα