Το Μαξίμου χάνει την υπομονή του με τον Στουρνάρα

Από τα ρούχα τους «έχει βγάλει» πολλά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη με τη συμπεριφορά του ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι θα πει η τρόικα παρά για το τι πρέπει να νομοθετήσει ως υπουργός Οικονομικών. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, με αποτέλεσμα ανοιχτά πλέον, μετά τους «γαλάζιους» βουλευτές, εναντίον του να καταφέρονται και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, πολλές φορές μάλιστα έχοντας το πράσινο φως από το Μαξίμου.

Οι στιγμές έντασης μεταξύ των δύο πλευρών τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει, ενώ χαρακτηριστική είναι η ατάκα ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα που πριν από λίγες ημέρες προσπαθούσε να τον πείσει να υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ΕΑΣ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ακούγοντας τον Γιάννη Στουρνάρα να υποστηρίζει ότι, για να υπογράψει, πρέπει πρώτα να ερωτηθεί η τρόικα (!) και παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου υποστήριζε ότι το περιεχόμενο της πράξης δεν συνδέεται με το τι τελικά θα συμβεί στην αμυντική βιομηχανία, ο κυβερνητικός παράγων δεν άντεξε και είπε: «Και τι ώρα είναι αν τους ρωτήσεις εκεί στο υπουργείο Οικονομικών, θα σου πουν ότι πρώτα θα πάρουν να ρωτήσουν τον Τόμσεν και μετά θα σου απαντήσουν. Ελεος!».

Η αλήθεια είναι ότι όσα συνέβησαν γύρω από την Πράξη αυτή δεν έχουν προηγούμενο. Και μόνο το γεγονός ότι δύο κορυφαία στελέχη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ανέλαβαν να πείσουν τον υπουργό για το αυτονόητο, αλλά κυρίως για ένα θέμα που αφορά 900 οικογένειες οι οποίες έφτασαν στα όριά τους, τα λέει όλα. Κι αυτό γιατί φαντάζει αδιανόητο ο υπουργός Οικονομικών να θέλει να ρωτήσει πρώτα την τρόικα για να αποφασίσει αν θα πληρωθούν δεδουλευμένα οκτώ μηνών σε 900 εργαζομένους, οι οποίοι δούλεψαν και με το παραπάνω για να υλοποιήσουν σύμβαση παράδοσης στρατιωτικού υλικού στον Ελληνικό Στρατό.

Το πως θα εξελιχθεί η κόντρα δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας. Αυτό ωστόσο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, αντί να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ΕΑΣ δεν ήταν η αρχή αλλά μόνο ένα από τα πολλά επεισόδια στο σίριαλ της κόντρας. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός από την περίφημη τροπολογία που προσπάθησε να περάσει κρυφά και από το Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας, με σκοπό να δώσει κι άλλες υπερεξουσίες στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, προσφέροντάς του ακόμα ένα υπερασπιστικό ατού στο δικαστήριο.

Σε αυτό το κλίμα σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η συμπεριφορά των «κυβερνητικών» Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει κυβερνητικούς παράγοντες να οδηγούνται στο να νομοθετούν οικονομικά θέματα ακόμα και εν αγνοία του υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ρύθμιση που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, χωρίς να ερωτηθεί το υπουργείο Οικονομικών, και με την οποία η κυβέρνηση αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία που είχε γίνει με την περικοπή του επιδόματος κίνησης στους αστυνομικούς της Βουλής, του Προεδρικού Μεγάρου και του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι περίπου 500 αστυνομικοί οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη των κορυφαίων κτιρίων της χώρας θα ξαναδούν στη μισθοδοσία τους το επίδομα, που ανέρχεται σε περίπου 80-120 ευρώ για τον καθένα και στο οποίο είχε πέσει τσεκούρι από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση προχώρησε με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κκυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος αντελήφθη την αδικία σε βάρος των αστυνομικών και με το πράσινο φως του Μαξίμου έσπευσε να την αποκαταστήσει. Ο τρόπος, πάντως, με τον οποίο εισήχθη η ρύθμιση φαίνεται πως ενόχλησε τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κύκλοι του οποίου επισήμαναν με νόημα ότι ουδέποτε ερωτήθη.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα