Ακίνητα: Νέα βάρη στη μεσαία τάξη

Νέα βάρη στη μεσαία τάξη φέρνει από το 2014 ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που οριστικοποιεί η κυβέρνηση. Το νέο χαράτσι (που θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ) θα αυξήσει σημαντικά τις επιβαρύνσεις για όσους φορολογουμένους κατέχουν μικρής και μεσαίας αξίας μονοκατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου, εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, κατοικίες και λοιπά κτίσματα που είναι κενά και δεν ηλεκτροδοτούνται.

Κερδισμένοι από το νέο χαράτσι θα είναι οι ιδιοκτήτες με μεγάλα ακίνητα σε ακριβές περιοχές εντός σχεδίου πόλεως, καθώς θα γλιτώσουν από το χαράτσι της ΔΕΗ και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο! Σε περιοχές όπως η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, η Μύκονος κ.λπ. οι ιδιοκτησίες ακίνητης περιουσίας θα δουν μεγάλες ελαφρύνσεις. Οι συγκεκριμένες περιοχές σήμερα επιβαρύνονται με χαράτσι ύψους χιλιάδων ευρώ, όσον αφορά τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, και με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όσον αφορά το σύνολο των ακινήτων από τα οποία απαρτίζονται.

Η εφαρμογή του σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες θα φτάνουν έως και το 68%!

Μεγάλοι χαμένοι από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα είναι:

* Όσοι κατέχουν μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το χαράτσι για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον ενιαίο φόρο θα πληρώνουν τόσο για τις μονοκατοικίες όσο και για τα οικόπεδα.

*Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, όπως αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, δάση κ.λπ., δηλαδή εκτάσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

* Χιλιάδες ιδιοκτήτες κτισμάτων (διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και καταστημάτων) που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται σήμερα με το χαράτσι. Τα ακίνητα αυτά, τα οποία είναι κενά, θα φορολογούνται με τον ενιαίο φόρο.

Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων προβλέπει και εξαιρέσεις, αλλά στην πράξη είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν από τους φορολογουμένους, καθώς θα πρέπει να ζουν στο όριο της φτώχειας και να μη χρωστούν στο Δημόσιο!

Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.). Με τον νέο φόρο θα επιβαρύνονται δηλαδή επιπλέον:

-Ολα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί κι έχουν μείνει κενά, δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές.

-Τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.

-Οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

Παραδείγματα που αποδεικνύουν το εξωφρενικό του σχεδίου

Μονοκατοικία στην Εκάλη εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 4.550 ευρώ, ηλικίας 15 ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων αξίας 1.000 ευρώ ανά μέτρο, πληρώνει με το ισχύον καθεστώς χαράτσι 3.927 ευρώ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 38.050 ευρώ, συνολικά 41.977 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που προωθείται όμως θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 15.060 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρώσει λιγότερα 22.990 ευρώ ή 60%.

Φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του κατοικία 100 τ.μ 15ετίας 3ου ορόφου στον Χολαργό, περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ το τ.μ., ένα οικόπεδο εντός σχεδίου 400 τ.μ. με τιμή 400 ευρώ το τ.μ. και ένα αγροτεμάχιο 2.000 στρεμμάτων στο χωριό με το ισχύον καθεστώς πληρώνει 561 ευρώ για το χαράτσι, άλλα 240 ευρώ ΦΑΠ συνολικά για τη κατοικία και το οικόπεδο, καθώς η αξία τους είναι 320.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από το αφορολόγητο του ΦΑΠ, που είναι 200.000 ευρώ. Για το αγροτεμάχιο δεν πληρώνει φόρο. Με τον νέο φόρο το 2014 ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει 471 ευρώ για την κατοικία, άλλα 480 ευρώ για το οικόπεδο και 4,5 ευρώ για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή συνολικά θα πληρώσει 955,5 ευρώ από 801 ευρώ φέτος (+155,5 ευρώ περισσότερα). Η αύξηση του φορολογικού βάρους φτάνει το 18,7%.

Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 75 τ.μ., παλαιότητας τεσσάρων ετών, που βρίσκεται σε οικόπεδο 300 τ.μ., με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ ανά τ.μ. για το κτίσμα και 350 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο θα κληθεί να πληρώσει 543,75 ευρώ για το κτίσμα και 270 ευρώ για το οικόπεδο, δηλαδή συνολικά 813,75 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει τέλος 637,50 ευρώ και ΦΑΠ 65 ευρώ, δηλαδή συνολικά 702,50 ευρώ. Συνεπώς ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 176,25 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα