Από διαφορετικό σημείο εκκίνησης (!) πλέον ο νέος ευρω-μαραθώνιος του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες, όπως πριν από περίπου τρία χρόνια, συνεχίζεται ο επίπονος μαραθώνιος του Αντώνη Σαμαρά, που οδηγεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας.


 


Οπως και τότε, οι Βαν Ρομπάι, Μπαρόζο και -προς μεγάλη έκπληξη- Μάρτιν Σουλτς αποτέλεσαν την ουσιώδη αφετηρία μιας επίσκεψης και ενός διαλόγου που ο πρωθυπουργός ξεκινούσε προκειμένου να γίνει η διάγνωση της «ασθένειας» που είχε οδηγήσει την Ελλάδα στα Μνημόνια.


 


«Το φάρμακο είναι λάθος» εξηγούσε στους συνομιλητές του. Η τρόικα όμως είχε επιβάλει τους δικούς της όρους και ήταν δύσκολο να υπαναχωρήσει σε όρους και προϋποθέσεις. Τα αποτελέσματα, γνωστά…


 


Οπως τότε, έτσι και τώρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε με τη διαδρομή Αθήνα – Βρυξέλλες και με συναντήσεις ιδιαίτερης σημασίας και περιεχομένου. Με μια διαφορά: τότε τον θεωρούσαν «μαύρο πρόβατο» της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, μάλιστα, κάποιοι προέβλεπαν ακόμα και την αποπομπή της Νέας Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα!


 


Στο κενό κάθε προσπάθεια και πρόβλεψη. Γιατί μέσα σε περίπου έξι μήνες από τότε, ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε να αντιστρέψει το κλίμα και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ε.Κ. Μάρτιν Σουλτς βρήκε έναν ισχυρό συνομιλητή. Πέρα από κάθε προσδοκία, ο Γερμανός πρόεδρος ήταν αυτός που, με τις παρεμβάσεις του, στις πιο δύσκολες εποχές για την Ελλάδα έφερε πιο κοντά στο πρόβλημα την αλληλεγγύη του κόμματός του και του Ευρωκοινοβουλίου, με επιθέσεις στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο, που «συναγωνιζόταν» τον επιθετικότατο στην ίδια κατεύθυνση Κον Μπεντίτ και τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος!


 


Πέρασαν τρία χρόνια από τότε και η Ελλάδα σήμερα εμφανίζει ήδη τα πρώτα σημάδια προόδου. Αναμφισβήτητα κατόπιν θυσιών του λαού και μέτρα λιτότητας, και μεταρρυθμίσεις που είναι στην καθημερινότητα πιο αισθητές.


 


Το κλίμα έχει αλλάξει. Παρακολουθώντας καθημερινά τις διεθνείς διαδρομές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όλα όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι ο προγραμματισμός και η τακτική που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα απέδωσαν και συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς.


 


Η πρώτη ευρωπαϊκή επίσκεψη με το ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιόδου -και περίπου εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές- χαρακτηρίζεται απόλυτα σωστή επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά.


 


1. Γίνεται σε μια περίοδο πολιτικών εξελίξεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


 


2. Στην προετοιμασία «αντιμετώπισης» της τρόικας σε ένα γήπεδο όπου η επίθεση θα έχει πάρει τη θέση στο «σύστημα αναμονής και πειθαρχίας».


 


3. Στον προγραμματισμό της ελληνικής κυβέρνησης πριν από την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας.


 


4. Στις ευρωεκλογές του 2014.


 


5. Στην εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν, που θα αναλάβει τη θέση του Μπαρόζο.


 


6. Στην εκλογή πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014 (22-25/05).


 


7. Στην ψήφιση από το Ε.Κ. του προϋπολογισμού 2014-2020 που είχε συμφωνήσει το συμβούλιο στις αρχές του χρόνου.


 


8. Κρίσιμες εκλογές σε Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, με τα βλέμματα όλων των Ευρωπαίων στο αποτέλεσμα, το οποίο, σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα είναι νίκη της Κεντροδεξιάς και στις τρεις χώρες.


 


Ομως ποια είναι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως την ανέλυσε στην τελευταία ομιλία του στο Στρασβούργο, την περασμένη εβδομάδα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο; Τα παρακάτω θα είναι, ασφαλώς, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα σημεία που θα αναπτύξει στη συζήτησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.


 


1. ΙΣΠΑΝΙΑ: Οι εξαγωγές και ο τουρισμός, χάρη στις μεταρρυθμίσεις, ισορρόπησαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας, με εξαίρεση το τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση, που έχουν ανάγκη νέας υποστήριξης από το Ταμείο.


 


2. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Εχει ήδη βγει στις αγορές και σημειώθηκε πρόοδος στην ανάπτυξη για τρίτο χρόνο, ενώ οι επιχειρήσεις ξεκινούν προσλήψεις ανέργων.


 


3. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ζητάει επιμήκυνση τουλάχιστον δύο χρόνων, ώστε να επιτύχει τον στόχο του 3%. Δείχνει σημάδια σταθεροποίησης χάρη στο εξωτερικό εμπόριο.


 


4. ΕΛΛΑΔΑ: Είπε ο Μπαρόζο στο Στρασβούργο: «Η Ελλάδα πέτυχε μέσα σε τρία χρόνια θεαματικά αποτελέσματα. Η χώρα για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, θα έχει στο τέλος του χρόνου πλεόνασμα!»


 


5. ΚΥΠΡΟΣ: Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.


 


Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης ότι «για τα κράτη σε ύφεση η Ε.Ε. και το Ταμείο Συνοχής εκταμίευσαν περίπου 700 δις ευρώ». Είναι γεγονός ότι συνήθως το οικονομικό πρόβλημα φέρνει σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα εκείνες που έχουν μπει στον Μηχανισμό Στήριξης (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.) και είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν μέτρα που επιβαρύνουν τους λαούς.


 


Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Κοινοβουλίου, το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές, καθορίζουν από τώρα το πρόγραμμα των αλλαγών και γι’ αυτό βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ο νέος μαραθώνιος του Αντώνη Σαμαρά, που έχει αφετηρία τις Βρυξέλλες και στόχο να προσδιορίσει τους νέους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτή τη φορά όμως με την Ελλάδα πιο ισχυρή, να πρωταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή σκηνή της προοπτικής, της προόδου και της ανάπτυξης!


 


Μανώλης Μαυρομάτης


Δημοσιογράφος – πρ. ευρωβουλευτής Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα