Crash test για Συρία!

Και τώρα όλοι οι «παίκτες» της γεωπολιτικής -και όχι μόνο- παρτίδας που λέγεται «συριακή κρίση» καλούνται να δώσουν το απόλυτο τεστ. Η Συρία ένα τεστ ειλικρίνειας. Η Ρωσία ένα τεστ «πραγματικής επίλυσης μιας κρίσης». Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ένα τεστ που διέπεται από υψηλό ρίσκο, καθώς η Ουάσινγκτον αυτή τη φορά μοιάζει να περιμένει παρά να καθοδηγεί τις εξελίξεις.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο λοιπόν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, παρά τις όποιες διαφορές τις χωρίζουν ακόμη, θα έλεγε κανείς ότι κατέληξαν σε μία καταρχήν συμφωνία για ανάληψη διπλωματικής δράσης σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση, με τους αναλυτές όμως, διαβάζοντας το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί πια στη Δαμασκό, να αναρωτιούνται πραγματιστικά: «Με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο;» Το ερώτημα βέβαια αφορά κυρίως τους αντιπάλους στα πεδία των μαχών, καθώς δεν είναι μόνο δύο – το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, από τη μία, και η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά.

Φανατικοί οπαδοί της Τζιχάντ, του ιερού πολέμου, και μέλη σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών ομάδων αποτελούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι πολεμούν κατά του προέδρου της Συρίας Αλ Ασαντ, σημείωνε χθες η «Daily Telegraph», επικαλούμενη τα στοιχεία έκθεσης του βρετανικού Ινστιτούτου για θέματα Αμυνας IHS Jane’s. Η εν λόγω έκθεση, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη εντός της εβδομάδας, υπολογίζει τον συνολικό αριθμό των δυνάμεων των ανταρτών περίπου στους 100.000. Ωστόσο οι αντάρτες είναι διασπασμένοι σε περισσότερες από 1.000 αυτόνομες ομάδες! Ταυτόχρονα, η IHS Jane’s υπολογίζει τους μαχητές των ομάδων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την Αλ Κάιντα, σε 10.000, ενώ άλλοι 30.000 με 35.000 είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, με τη διαφορά, σε σχέση με τους τζιχαντιστές, ότι απασχολούνται μόνο με τη μάχη στη Συρία και όχι με τον «παγκόσμιο ισλαμιστικό αγώνα».

Στον αντίποδα, το καθεστώς Ασαντ δεν δίνει μόνο του τον αγώνα διατήρησής του στην εξουσία. Οπως μετέδιδε χθες το BBC, βίντεο το οποίο διέρρευσε στο διαδίκτυο συνιστά την πρώτη απτή ένδειξη ότι στο πλευρό των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης πολεμούν μέλη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και δη μέλη της επίλεκτης ομάδας Αλ Κουντς, για τη στρατιωτική ετοιμότητα της οποίας δηλώνει «περήφανη» η Τεχεράνη!

Χθες, πάντως, ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωναν ότι οι οργανώσεις ενόπλων της αντιπολίτευσης στη Συρία, στις οποίες περιλαμβάνονται ξένοι μαχητές που κάνουν Τζιχάντ, έχουν εντείνει τις φονικές επιθέσεις τους, αλλά και τη διάπραξη εγκλημάτων στα βόρεια της χώρας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση σε μία περιοχή όπου μόνο ξεκάθαρα δεν είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά την ισορροπία δυνάμεων.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα