Ουάσινγκτον: Παρανοϊκός ο μακελάρης

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ αναζωπυρώνεται μετά το μακελειό στη ναυτική βάση της Ουάσινγκτον, με πρωταγωνιστή τον Τεξανό Ααρον Αλέξις. Μαζί του έρχεται στο προσκήνιο η «αμερικανική ψυχοπαθολογία», ενώ παράλληλα ξυπνούν τα φαντάσματα τρομοκρατίας, παρόλο που το κίνητρο της αιματηρής επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο, αν και το FBI δεν έχει εντοπίσει προς το παρόν κανέναν δεσμό του νεκρού δράστη με τρομοκρατικές ομάδες. «Μια προβληματική καριέρα. Απεπέμφθη οκτώ φορές για ανάρμοστη συμπεριφορά». Με αυτόν τον τίτλο το σχετικό δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Washington Post» επιχειρεί μια βουτιά στο παρελθόν του Τεξανού εκτελεστή της Νέιβι Γιαρντ. Εκτός από ιστορικό στο πολεμικό ναυτικό, όπου απασχολήθηκε ως έφεδρος τη χρονική περίοδο 2007-2011, ο Ααρον Αλέξις είχε και ιστορικό παράνοιας. Ακουγε φωνές, έπασχε από επίμονες αϋπνίες, υπέφερε από «διωκτικό παραλήρημα» – είχε νοσηλευτεί τον περασμένο Αύγουστο, ενώ είχε ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή.

Και όμως, τα ψυχολογικά του προβλήματα δεν στάθηκαν εμπόδιο ούτε στην πρόσληψή του από το πολεμικό ναυτικό ούτε στην απασχόλησή του στην εταιρία χάρη στην οποία είχε εξασφαλίσει το επαγγελματικό πάσο για να μπει και να σκορπίσει τον θάνατο στη ναυτική βάση. Ο 34χρονος άνδρας, ο οποίος είχε μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη και εργαζόταν ως τεχνικός πληροφορικής σε εταιρία που αναλάμβανε έργα για στρατιωτικές μονάδες στις ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες απασχολούταν στη The Experts, υπεργολαβία της Hewlett Packard.

Το φιλικό περιβάλλον του Τεξανού δράστη επιχείρησε να τον παρουσιάσει σαν έναν άκακο νέο που είχε ασπαστεί τον βουδισμό και μάθαινε ταϊλανδέζικα για να γίνει μοναχός. Ο Ααρον Αλέξις ήταν «ένας άντρας σκληρός, αλλά όχι βίαιος», όπως δηλώνει ο πρώην συγκάτοικός του Nutpisit Suthamtewakul και ιδιοκτήτης ταϊλανδέζικου εστιατορίου όπου συχνά βοηθούσε ο Ααρον.

Το ευρύτερο περιβάλλον του κάνει λόγο για έναν οξύθυμο άντρα, που δεν μπορούσε να ελέγξει την επιθετικότητά του. Οπως το 2004, τότε που συνελήφθη στο Σιάτλ γιατί πυροβόλησε τα λάστιχα οχήματος ενός άνδρα – «μπλακάουτ θυμού», αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε στην αστυνομία. Το προχθεσινό «μπλακάουτ θυμού του» -όπως θα έλεγε κι εκείνος, αν ζούσε- βύθισε στον θάνατο τη Νέιβι Γιαρντ, ενώ έθεσε σε συναγερμό ολόκληρη την Ουάσινγκτον. Τα 13 θύματα δεν ήταν μονάχα ένστολοι, αλλά και αρκετά μέλη του πολιτικού προσωπικού της βάσης, ηλικίας από 46 έως 73 ετών.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα