Σεμινάρια για καλλιέργειες σε ανέργους

Δωρεάν σεμινάρια για ανέργους που στρέφονται στη γεωργική παραγωγή πραγματοποιεί η ΜΚΟ Οργάνωση Γη, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας. Προχθές ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος του προγράμματος εκπαίδευσης «Εισαγωγή στη γεωργία», στο Κέντρο της Γης στο Ιλιον, με την οργάνωση να προσπαθεί να ανταποκριθεί στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι άνεργοι. Οπως σημείωσε στη «δημοκρατία» η συντονίστρια του προγράμματος και γεωπόνος Χαριτίνη Κοντοπούλου, περίπου 200 άτομα θέλησαν να συμμετάσχουν στον τρίτο κύκλο, όταν ο αριθμός εκπαιδευομένων σε κάθε κύκλο ορίζεται στους 80! «Τελικά στην ομάδα που εκπαιδεύεται αυτή την περίοδο αυξήσαμε τον αριθμό των συμμετεχόντων στους 90, ενώ έχει καλυφθεί και ο επόμενος κύκλος, που θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου» ανέφερε η συντονίστρια.

Τεχνικές

Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα εβδομάδες, μυώντας τους ανέργους στη διαμόρφωση και την κατεργασία του εδάφους, στην εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, στην αναπαραγωγή σπόρων, καθώς και σε ποικίλες καλλιεργητικές τεχνικές.

Πτυχιούχοι στις πιο παραγωγικές ηλικίες και αρκετοί οικογενειάρχες που έχουν μείνει άνεργοι συνθέτουν το μωσαϊκό των συμμετεχόντων, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ανέργων με διδακτορικές σπουδές, όπως επισήμανε η κυρία Κοντοπούλου. «Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των δύο προηγούμενων κύκλων που διοργανώσαμε, το 40% των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας από 35 έως 45 ετών και κυρίως γονείς που έμειναν άνεργοι, οι οποίοι σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο μετοίκησης στα… πάτρια εδάφη, όπου διαθέτουν αναξιοποίητη γη και κάποιο πατρικό σπίτι για να μείνουν» εξήγησε.

Ενα σημαντικό ποσοστό, 25%-30%, ήταν νέοι πτυχιούχοι, 20 έως 30 ετών, οι οποίοι είτε έμειναν άνεργοι είτε δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. «Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν, για παράδειγμα, σπουδές στα οικονομικά και βλέπουν την αξιοποίηση της γης ως επιχειρηματική ευκαιρία» σημείωσε η κυρία Κοντοπούλου, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που έρχονται στα σεμινάρια προκειμένου να αποκτήσουν αυτάρκεια και να καλλιεργήσουν το δικό τους μποστάνι, ακόμα και εντός Αττικής».

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα