Εσβησε την ώρα που έβλεπε τον Ολυμπιακό

Ηταν ένας από τους λιγοστούς Ελληνες ηθοποιούς που είχε την τύχη να ξεδιπλώσει το υποκριτικό του μεγαλείο σε χολιγουντιανά στούντιο, την ώρα που οι συνάδελφοί του πάσχιζαν για έναν ρόλο σε εγχώριες παραγωγές. Ο Μιχάλης Γιαννάτος, γνωστός στους σινεφίλ ως ο μεταφραστής στο φιλμ του 1978 «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου», αλλά και ως ο Κεφαλλονίτης Κοκολιός στο «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, προδομένος από την καρδιά του.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Μιχάλης Γιαννάτος υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας ακάματος εργάτης της υποκριτικής και άνθρωπος του μόχθου. Και αυτό διότι ο ηθοποιός καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του πάλευε για την επιβίωση, αφού παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δουλειές του εργαζόταν και ως ρεσεψιονίστ σε γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Η τελευταία πράξη της ζωής του γράφτηκε την Τρίτη το βράδυ. Ο 73χρονος ηθοποιός έσβησε την ώρα που βρισκόταν μαζί με τους φίλους του σε συνοικιακό προποτζίδικο για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό, στον αγώνα της με την Παρί Σεν Ζερμέν. Η καρδιά του δεν άντεξε.

Ο Κωνσταντινουπολίτης Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1940. Το 1964 εγκατέλειψε την Πόλη και ήρθε στην Αθήνα με τα λιγοστά υπάρχοντά του. Η αγάπη για το θέατρο τον οδήγησε αμέσως στη Δραματική Σχολή του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου, ενώ το 1966 πάτησε για πρώτη φορά το σανίδι στο πλευρό του Μάνου Κατράκη για τις ανάγκες του έργου «Καπετάν Μιχάλης».

Ακολούθησε η εμφάνισή του στον θίασο των Λάμπρου Κωνσταντάρα – Μάρως Κοντού, στην παράσταση «Ούτε γάτα ούτε ζημιά». Αξέχαστες έμειναν και οι ερμηνείες του σε δουλειές που ανέβαζε ο καλός του φίλος του Θανάσης Βέγγος. Είχε παίξει, άλλωστε, στα φιλμ του μεγάλου Ελληνα κωμικού «Ο τρελός του λούνα παρκ», αλλά και «Τι έκανες στον Τρωικό Πόλεμο, Θανάση». Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν και ο ρόλος του στην «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

Εντονη ήταν και η παρουσία του Γιαννάτου στην ελληνική τηλεόραση, αφού είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 70 σειρές, μεταξύ των οποίων: «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Εκμέκ παγωτό», «Η ζωή που δεν έζησα» «Τα παιδιά της Νιόβης». Οσο για την τελευταία του θεατρική εμφάνιση, ήταν το καλοκαίρι του 2012 σε περιοδεία με το έργο «Το παιχνίδι της φαντασίας», μαζί με τους Πέτρο Ξεκούκη και Γιώργο Ματαράγκα. Ηταν παντρεμένος με τη Χάιδω Πιρπιρίδου και είχαν τρία παιδιά, τον Γεράσιμο, τον Γιάννη και τη Μαρία. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 16.00 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Το στίγμα του στο Χόλιγουντ

Ηθοποιός… χολιγουντιανής κοπής, ο Μιχάλης Γιαννάτος είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 27 ξένες παραγωγές, ανάμεσά τους το κλασικό φιλμ του 1978 «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου», όπου είχε υποδυθεί διπλό ρόλο, τον Τούρκο αρχηγό της αστυνομίας και τον μεταφραστή του πρωταγωνιστή στο δικαστήριο, ρόλο, άλλωστε, που του πήγαινε γάντι, μια και μιλούσε πέντε γλώσσες. Ο Κωνσταντινουπολίτης με το πηγαίο ταλέντο ήταν εκείνος που είχε βρεθεί στο πλευρό των Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ γα τις ανάγκες της ταινίας το «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Ακόμη και ο σκηνοθέτης των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών Στίβεν Σπίλμπεργκ είχε υποκλιθεί στο ταλέντο του Ελληνα, όταν συνεργάστηκαν στην ταινία «Μόναχο». Ο Μιχάλης Γιαννάτος, ως ξενοδόχος Αριστείδης Πόρτερ, είχε «μυήσει» τον Σπίλμπεργκ και τον πρωταγωνιστή Ερικ Μπάνα στον άγραφο κώδικα των ελληνικών χειρονομιών και βρισιών, δίνοντας στην ερμηνεία του τον δικό του, προσωπικό τόνο.

Σημαντικό κομμάτι στην κινηματογραφική του πορεία ήταν οι συνεργασίες του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Και αυτό διότι ο ηθοποιός από το 1981 και μετά είχε συμμετάσχει σε όλα τα φιλμ του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα