Εκθεση-βόμβα από τον ΟΟΣΑ: Να μπουν όλοι στον ΕΟΠΥΥ!

Στον ΕΟΠΥΥ προτείνει να μπουν όλοι οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων (δημοσιογράφων, δικηγόρων, γιατρών κ.λπ.) η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με ταυτόχρονες ενοποιήσεις. Στην έκθεση γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα προγράμματα υγειονομικής ασφάλισης που καλύπτουν τους υπαλλήλους σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν οι συγκεκριμένοι φορείς να βρίσκονται εκτός ΕΟΠΥΥ. Επίσης, στη μελέτη προτείνονται σαρωτικές ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα την υπαγωγή του ΕΤΑΑ (γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι) και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) είτε στο ΙΚΑ είτε στον ΟΑΕΕ. Οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ θεωρούν ότι η ενοποίηση που έχει γίνει έως τώρα είναι περισσότερο διοικητική και όχι ουσιαστική, αφού έχει διατηρηθεί η λογιστική ανεξαρτησία των Ταμείων.

Στην ίδια λογική, ο οργανισμός προτείνει να εφαρμοστεί μοντέλο ενιαίων εισφορών και παροχών, γεγονός που επηρεάζει συντάξεις και επιδόματα. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια τόσο στην καταβολή επιδομάτων ανεργίας όσο και στα οικογενειακά και τα στεγαστικά επιδόματα. Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι από το σύνολο των δικαιούχων των κοινωνικών μεταβιβάσεων, πλην συντάξεων, μόνο οι μισοί ανήκουν στο πιο φτωχό 30% του πληθυσμού. Ειδικά για το επίδομα ανεργίας αναφέρεται ότι πρέπει να επεκταθεί, προκρίνοντας έτσι το επίδομα των 200 ευρώ που πρόκειται να χορηγηθεί από 1/1/2014 σε περίπου 11.000 μακροχρόνια ανέργους. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης των αναπηρικών συντάξεων και θέσπιση ενιαίου επιδόματος αναπηρίας ύψους 500 ευρώ, το οποίο θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια αλλά και σε συνάρτηση με την αδυναμία για εργασία, που θα πιστοποιείται από εξετάσεις υγείας. Σημειώνεται δε ότι περίπου οι μισοί από τους αναπήρους στην Ελλάδα λαμβάνουν κάποιο επίδομα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35% στη Γαλλία και 26% στην Πορτογαλία.

Ο ΟΟΣΑ ασχολείται και με τους κοινωνικούς πόρους, καθώς ζητάει την κατάργησή τους μέσω της αναφοράς σε φόρους οι οποίοι δεν έχουν επαρκή αιτιολόγηση για τη διατήρησή τους. Ταυτόχρονα όμως ζητείται να καταργηθούν τυχόν εισφορές για χρηματοδότηση συνδικαλιστικών ενώσεων, καθώς θεωρείται ότι δεν έχουν σαφή σχέση με την κοινωνική προστασία.

Ειδική αναφορά κάνει ο ΟΟΣΑ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από 1/1/2014 σε δύο περιφέρειες της χώρας. Στόχος είναι να στηριχθούν με ένα ποσό, το οποίο θα κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ τον μήνα, οι οικονομικά ασθενέστεροι, ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι για παράδειγμα πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα