Πρώτο βήμα για τη διάσωση της ΕΛΒΟ

Σε παρέμβαση με αφορμή άρθρο της κυρίας Μιράντας Ξαφά σχετικά με την αμυντική βιομηχανία προβαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις απλουστεύσεις που ζητούν το κλείσιμο των εταιριών που θεωρούνται «μη ανταγωνιστικές». Τονίζοντας ότι «εθνική άμυνα χωρίς κόστος δεν έχει εφευρεθεί ακόμα σε κανένα μέρος του πλανήτη», επισημαίνει ότι τέτοιες προτάσεις χωρίς καμία σύγκριση με το τι ισχύει διεθνώς δείχνουν άγνοια βασικών ιδιαιτεροτήτων του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας.

Και διευκρινίζει: «Σε καμία χώρα Δύσης ή Ανατολής δεν υπάρχουν “κερδοφόρες” και “ανταγωνιστικές” αμυντικές βιομηχανίες με την κλασική έννοια της οικονομικής θεωρίας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι σωβρακοφανέλες να πουλιούνται ελεύθερα παντού, υπάρχουν περιορισμοί και ιδιαιτερότητες που οδηγούν στην ειδική μεταχείρισή τους. Περιορισμοί εξαγωγών για διεθνείς, πολιτικούς ή γεωστρατηγικούς λόγους.

Δεν μπορεί π.χ. η ΕΑΣ να παράξει πυρομαχικά για συγκεκριμένες χώρες (Ιράν, Συρία, Βενεζουέλα, Β. Κορέα κ.λπ.), παρόλο που θα μπορούσε να έχει πολύ δελεαστικές προτάσεις.

Από την άλλη, ενώ δεν υπάρχει διεθνής απαγόρευση πώλησης όπλων στην Ταϊβάν, όσες χώρες θέλουν καλές σχέσεις με τη Κίνα εφαρμόζουν ένα άτυπο εμπάργκο εναντίον της Ταϊβάν.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι πολλές φορές οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν οπλικά συστήματα, εάν κατά τη γνώμη τους θα ανατρέψουν την ισορροπία σε μια περιοχή (π.χ. Ελλάς – Τουρκία)».

Με τα δεδομένα αυτά, για τις κρατικές βιομηχανίες ο ΣΕΚΠΥ προτείνει για τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες «να εξυγιανθούν εν λειτουργία, διατηρώντας τη δυνατότητα εξαγωγών, ακολουθώντας τα παραδείγματα των ισχυρότερων χωρών», τονίζοντας ότι έχουν προσωπικό πολύ υψηλής τεχνικής κατάρτισης και συγχρόνως χαμηλού κόστους, του οποίου η αξία είναι τεράστια διότι η συγκεκριμένη γνώση και πείρα δεν βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά, τεχνογνωσία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πολύ αξιόλογες εγκαταστάσεις με εξοπλισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η αξία των οποίων μειώνεται δραματικά αν αξιολογηθούν απλά σαν οικόπεδα».

Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι «σε περιπτώσεις εθνικών κρίσεων μόνο οι αδαείς μπορούν να βασίζονται στην προμήθεια / υποστήριξη των οπλικών συστημάτων από πηγές εκτός χώρας».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης κάνει με κάθε τρόπο σαφείς τις προθέσεις του να υποστηρίξει την εν λειτουργία εξυγίανση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του υπουργού Δημ. Αβραμόπουλου, προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία η ΕΛΒΟ θα μπορέσει να λάβει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να υπογράψει αμέσως εκκρεμή συμβόλαια ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα μπορέσει να βάλει μπροστά τις γραμμές παραγωγής και να κινηθεί στο ερχόμενο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα