Καλά… Χριστούγεννα (!) κύριε Χάρη Θεοχάρη

Υπομονή… έως και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να κάνουν 286.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι ελέγχθηκαν από την Εφορία μέσα στο καλοκαίρι αλλά τα εκκαθαριστικά τους μπλέχτηκαν στη γραφειοκρατία των εφοριών και του TAXISnet! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τους συνολικά 332.589 φορολογουμένους που κλήθηκαν για έλεγχο της φορολογικής δήλωσης μόνο οι 46.391 έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά!

O απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ισχυρίζεται ότι από τους 332.589 φορολογουμένους που ειδοποιήθηκαν να προσκομίσουν για έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων μόνο οι 106.080 (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,9%) ανταποκρίθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι 226.509, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 68,1%, δεν προσήλθαν!

Αυτό που ίσως αγνοεί ο κ. Θεοχάρης είναι ότι στους υπόλοιπους 226.509 που… κατηγορούνται ότι «δεν ανταποκρίθηκαν» είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνονται πάρα πολλοί που έστειλαν ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά στις ΔΟΥ.

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται με ρυθμό χελώνας και χιλιάδες φορολογούμενοι είναι πιθανό να πάρουν το εκκαθαριστικό τους στα τέλη του χρόνου. Οι καθυστερήσεις αυτές, που οφείλονται αποκλειστικά στη γραφειοκρατία του Δημοσίου, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα:

-Ο φόρος εισοδήματος, όταν κάποια στιγμή βεβαιωθεί οριστικά, θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους εφάπαξ, καθώς έχει παρέλθει πλέον το χρονικό όριο μέχρι το οποίο υπήρχε η δυνατότητα βεβαίωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για εξόφληση σε τρεις ή δύο δόσεις!

-Θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους φορολογουμένους που ήταν συνεπείς με την υποχρέωση έγκαιρης υποβολής των δηλώσεών τους και ειλικρινείς, οπότε δεν έχουν καμία ευθύνη.

-Οσοι δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων του 2013 (που εισπράττει η ΔΕΗ) δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις. Βάσει νόμου υποχρεούνται να υποβάλουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος) ή και παραπάνω, εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

Οι εφοριακοί λένε ότι οι εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων -κανονικά- είναι δουλειά των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ετσι, δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους και απαντούν στον κόσμο ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις στο TAXISnet, το οποίο, σημειωτέον, άνοιξε για τους εφοριακούς με σημαντική καθυστέρηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα