Το γέρικο τηλεσκόπιο (του 1869) μετράει πάλι τ’ άστρα

Ετοιμο να… ταξιδέψει στα αστέρια έπειτα από σχεδόν οκτώ χρόνια απραγίας είναι το καμάρι του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall. Τα λίγα χρήματα -συγκριτικά με την ανεκτίμητη αξία του- που απαιτούνταν για την αποκατάστασή του βρέθηκαν και το 144 ετών τηλεσκόπιο το ερχόμενο Σάββατο θα στραφεί ξανά στον αττικό ουρανό, χαρίζοντας σε όσους βρεθούν στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) της Πεντέλης μερικές ματιές στο… υπερπέραν!

Το ανακαινισμένο κτίριο όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 19.15 και θα ακολουθήσει το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον οικοδεσπότη της βραδιάς, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΑΑ και καθηγητή Αστροφυσικής Κανάρη Τσίγκανο. Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο επόπτης του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Κοντόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Λασκαρίδης και ο επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζέφυρος.

Με το πέρας των ομιλιών, στις 21.00, θα ξεκινήσει η ξενάγηση και η παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Newall, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τους ήχους μουσικού συνόλου που θα είναι αφιερωμένοι στον αστρονομικό χαρακτήρα της βραδιάς και κοκτέιλ στον αύλειο χώρο του αστεροσκοπείου.

«Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που απαιτούσε η αποκατάσταση του τηλεσκοπίου προέρχεται από ίδια έσοδα του αστεροσκοπείου και αυτό το οφείλουμε στους χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας που το επισκέπτονται καθημερινά» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο αστρονόμος και υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου Πεντέλης Νίκος Ματσόπουλος. «Οπως είναι φυσικό», προσθέτει, «όλοι εμείς είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι γιατί καταφέραμε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, να φέρουμε εις πέρας ένα σημαντικό έργο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στο είδος του και το μοναδικό που παραμένει εν λειτουργία, παρά την εκατόχρονη και πλέον ιστορία του».

Δωρεά του Κέμπριτζ

Κατασκευασμένο το 1869 από τον Σκοτσέζο μηχανικό και αστρονόμο Robert Stirling Newall, το ομώνυμο τηλεσκόπιο των εννιά τόνων και των εννέα μέτρων μάκρος παραχωρήθηκε το 1955 ως δωρεά στο ΕΑΑ από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ όπου βρισκόταν από το 1891.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το γιγάντιο τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε στην Πεντέλη και επί σειρά ετών χρησιμοποιήθηκε από πλήθος αστρονόμων. Σήμερα ο ρόλος του είναι περισσότερο εκπαιδευτικός. «Το Σάββατο γιορτάζουμε την επιστροφή αυτού του ιστορικού τηλεσκοπίου στην ενεργό δράση και είναι μία γιορτή με ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Θα θυμηθούμε αστρονόμους που δεν είναι πια μαζί μας, όπως ο σπουδαίος Σταύρος Πλακίδης, αλλά θα βρεθούμε και πάλι με παλιούς συνεργάτες, όπως ο καθηγητής Αστρονομίας Γεώργιος Κοντόπουλος» καταλήγει ο κ. Ματσόπουλος.

Αγγελος Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα