Τα τρία στάδια για τον έλεγχο από την τρόικα

Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν την ερχόμενη Κυριακή στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για τον νέο έλεγχο της οικονομίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια.

Την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία θα εξεταστεί αν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Το πρώτο στάδιο του ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε οι τροϊκανοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ για τη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στα τέλη Οκτωβρίου θα επανέλθουν για το δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, που θα αφορά την επικαιροποίηση του Μνημονίου και την εξειδίκευση μέτρων 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2017. Στο τρίτο στάδιο των διαπραγματεύσεων (προγραμματίζεται για τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου) θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής νέου χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα τρία στάδια του έλεγχου από την τρόικα έχουν ως εξής:

1) Την ερχόμενη Κυριακή η τρόικα θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να έχει καλύψει τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις: α) την οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, β) την εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, γ) την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα έως το τέλος Σεπτεβρίου, δ) τον νέο Κώδικα περί Δικηγόρων.

2) Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για τη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι τροϊκανοί αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου. Στη δεύτερη συνάντηση κυβέρνησης και τρόικας θα τεθεί το θέμα της επικαιροποίησης του Μνημονίου και της κάλυψης του «δημοσιονομικού κενού» της περιόδου 2014-2017. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 4,3 δισ. ευρώ την 3ετία 2015-2017, ενώ η Ε.Ε. προσδιορίζει ένα πακέτο νέων παρεμβάσεων 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Είναι πολύ πιθανό όμως το ύψος των πρόσθετων μέτρων να ξεπεράσει τελικά τα 4 δισ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά ρίσκα στην εφαρμογή του Μνημονίου.

3) Στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους τελευταίους δύο μήνες του 2013 και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016, το οποίο έχει εκτιμηθεί στο επίπεδο των 11 δισ. ευρώ, καθώς και για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα