Συρία: Ανοιξε παράθυρο για εκεχειρία

Αλλαγή πολιτικής στάσης ή απλώς παραδοχή της πραγματικότητας; «Ούτε οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ούτε οι κυβερνητικές δυνάμεις μπορούν να πετύχουν μια σαφή στρατιωτική νίκη» παραδεχόταν στον «Guardian» ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης και αρμόδιος για την οικονομία της χώρας Κάντρι Τζαμίλ, δηλώνοντας ότι η Δαμασκός προτίθεται να ζητήσει την κατάπαυση του πυρός στην επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης για το μέλλον της ταλαιπωρημένης από τον εμφύλιο πόλεμο χώρας. Οποια σκέψη κι αν έκανε πάντως η συριακή κυβέρνηση και όποιες κι αν είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της, η ουσία είναι ότι εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια συνεχίζεται αδιάλειπτα το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, με τα θύματα -και από τα δύο στρατόπεδα- να ξεπερνούν πια τα 100.000.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Τζαμίλ -ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, είναι ο ένας από τους δύο υπουργούς που διόρισε πέρυσι ο Ασαντ σε μια προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο της εξουσίας από το κυβερνών κόμμα Μπάαθ-, θύμα του εμφυλίου είναι και η συριακή οικονομία, η οποία ήδη έχει υποστεί απώλειες ύψους 100 δισ. δολαρίων. Αν λοιπόν η πρόταση για εκεχειρία γίνει δεκτή από την αντιπολίτευση, τότε, κατά τον Τζαμίλ, αυτή «θα τελεί υπό διεθνή επιτήρηση», ενώ θα δημιουργηθούν οι συνθήκες να ξεκινήσει μια «ειρηνική πολιτική διαδικασία ώστε ο λαός να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης με τρόπο δημοκρατικό και χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ένοπλοι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και ένοπλοι των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων, που επίσης πολεμούν εναντίον του Ασαντ, συμφώνησαν χθες να κάνουν «εκεχειρία» στο Αζάζ, δηλαδή στην πόλη της βόρειας Συρίας της οποίας τον έλεγχο έχει χάσει το καθεστώς. Ποιος είναι όμως ο λόγος σύναψης μιας τέτοιας συμφωνίας; Αρχικά η πόλη είχε καταληφθεί από τους μετριοπαθείς, που πρόσκεινται στον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Παρ’ όλα αυτά την Τετάρτη στο Αζάζ επιτέθηκαν οι ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας», που λέγεται ότι διατηρούν συνδέσμους με την Αλ Κάιντα. Γι’ αυτό λοιπόν, όπως μετέδιδε χθες το BBC, οι δύο πλευρές ουσιαστικά υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν εκεχειρία, αν και η στάση τους αποκάλυψε τόσο τα ρήγματα που υπάρχουν στις τάξεις των ενόπλων που αντιμάχονται τον Ασαντ όσο και τον κίνδυνο που απορρέει από τη δράση ακραίων ισλαμιστών στη Συρία.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα